Havalar serinleye başladı. Havaların serinlemesi ile birlikte hapşırmalar, öksürmeler başladı. Peki bu belirtiler neyi gösteriyor. Grip misiniz yoksa nezle mi? İşte grip ile nezle arasındaki farklar...
Grip ve nezle, her ikisi de üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır ve benzer semptomlara sahiptirler. Ancak, grip ve nezle arasında bazı farklılıklar vardır. Grip, influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan bir enfeksiyondur. Nezle ise coronavirüsler, rinovirüsler ve RSV gibi virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur.
Grip ve nezle arasındaki farklar şunlardır:
Grip, nezleye göre daha şiddetli semptomlara neden olabilir ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Grip, zatürre, bronşit ve sinüzit gibi enfeksiyonlara neden olabilir.
Grip ve nezleden korunmak için, ellerinizi sık sık yıkayın, kalabalık yerlerden kaçının ve yüzünüze dokunmaktan kaçının. Ayrıca, grip aşısı yaptırmak da korunmanın etkili bir yoludur.
Soğuk algınlığına neler iyi gelir?
Soğuk algınlığı, havaların soğumasıyla birlikte hemen hepimizin başına gelen ve hayat kalitemizi düşüren bir hastalıktır. Genelde boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı gibi semptomlarla kendini gösterir. Soğuk algınlığına iyi gelen bazı doğal yöntemler şunlardır:
C vitamini: C vitamini en güçlü antioksidanlardan biridir ve vücuttan zararlı maddelerin atılmasında önemli bir görevi vardır. Ayrıca bağışıklık sistemini de güçlendiren C vitamini soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarının da bir numaralı düşmanıdır. Bu yüzden C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeleri tüketmenizde fayda var.
E vitamini: Tıpkı C vitamini gibi E vitamini de çok güçlü bir antioksidandır. E vitamini kaynağı gıdaları beslenmenize dahil etmek soğuk algınlığını da daha çabuk atlatmanıza yardımcı olacaktır.
Zencefil: Doğal bir ağrı kesici olan zencefil hem soğuk algınlığı hem de grip tedavisinde kullanılan tamamen doğal bir yöntemdir. Zencefil çayı ya da zencefili taze olarak tüketerek şikayetlerinizi azaltabilirsiniz.
Bal: Her derde deva olan bal, soğuk algınlığına neden olan mikropları öldürür. Örneğin boğazdaki ağrı ve tahrişi azaltan balın bu özelliğinden faydalanmak için bir çay kaşığı bal limon suyu damlatarak düzenli olarak tüketebilirsiniz.
Tarçın: Boğaz ağrısı ve kuruluğuna iyi gelen, öksürüğü azaltan tarçını da bu dönemde tüketebilirsiniz.
Bol su tüketimi: Bol su içmek, vücudunuzun nemli kalmasına yardımcı olur ve semptomların hafiflemesine yardımcı olabilir.
Dinlenme: Vücudunuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. Yeterli uyku almak, vücudunuzun enfeksiyonla savaşmasına yardımcı olabilir.