20 Ekim Dünya Osteoporoz Günü kapsamında açıklamalarda bulunan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Emre Kurtgil, osteoporozun yaşlı yetişkinlerde sakatlık ve yaşam kayıplarının başlıca nedenlerinden biri olduğunu belirtti. Kurtgil, osteoporozun dünya genelinde her 3 saniyede bir kırığa yol açtığını, 200 milyon kadını etkilediğini vurguladı. Özellikle 50 yaş üzeri her üç kadından biri ve her beş erkekten biri osteoporotik kırık riskiyle karşı karşıya.

Osteoporoz nedir?

Osteoporoz, kemik yapımında azalma veya kemik yıkımında artış sonucu ortaya çıkan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Yaşlılarda daha çok kemik yapımının azalmasına bağlı gelişirken, menopoz sonrası kadınlarda kemik yıkımı artıyor. Risk faktörleri arasında ise kadın cinsiyeti, ileri yaş, düşük kalsiyum ve D vitamini alımı, hareketsiz yaşam tarzı, alkol ve sigara kullanımı ile bazı kronik hastalıklar bulunmaktadır.

Osteoporoz belirtileri neler?

Hastalık genellikle ilk kırık oluşana kadar belirti vermiyor, bu yüzden "sessiz hastalık" olarak nitelendirilmektedir. Kırıklar, sırt ve bel ağrısı, boy kısalması, kamburluk gibi belirtilerle kendini gösterebilir. En sık omurga, kalça ve el bileğinde kırıklar meydana geliyor. Özellikle omurga kırıkları, akciğer fonksiyonlarında bozulmalara, gastrointestinal semptomlara ve kalça kırıkları sonrası yaşam kayıplarına yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütü, osteoporozu kemik mineral yoğunluğu ve T skoruna göre tanımlıyor. Menopoza giren tüm kadınlara ve 65 yaş üzeri bireylere kemik mineral yoğunluğu ölçümü öneriliyor. Risk taşıyan genç bireylere ise bu testin yapılması tavsiye edilmektedir. Osteoporozun tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu belirten Kurtgil, tedavi yöntemlerinin beslenme, egzersiz ve ilaç kullanımını içerdiğini ifade etti.

Özellikle yeterli kalsiyum ve D vitamini alımının önemine dikkat çeken Kurtgil, güneş ışığı ve kalsiyum açısından zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini belirtti. Haftada en az üç gün yapılacak 30 dakikalık yürüyüş ve denge egzersizleri de osteoporoz riskini azaltmada etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ