Dünya genelinde en bulaşıcı ve ölümcül hastalıklar arasında yer alan tüberküloz, Veremle Savaş Haftası’nda bir kez daha gündeme geldi. Medicana International İzmir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık, tüberkülozun 2023 yılında COVID-19'u geride bırakarak en öldürücü bulaşıcı hastalık haline geldiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 2023 yılında dünya genelinde 8.2 milyon yeni tüberküloz vakası kaydedildi. Bu rakam, DSÖ’nün 1995’te başladığı küresel tüberküloz izleme çalışmalarında bildirilen en yüksek vaka sayısı oldu. Türkiye’de ise 2022 yılı itibarıyla 9 bin 723 vaka bildirildi.

Kapalı ve kalabalık ortamlara dikkat!

Tüberkülozun en sık solunum yoluyla bulaştığını hatırlatan Uzm. Dr. Merda Erdemir Işık, risk gruplarını şöyle sıraladı;

  • Sağlık çalışanları,
  • Hapishanelerde ve huzurevlerinde kalanlar,
  • HIV/AIDS gibi bağışıklığı baskılanmış hastalar,
  • Sigara ve madde bağımlılığı olan bireyler,
  • Sosyo-ekonomik düzeyi düşük kişiler.

Dr. Işık, bu gruplardaki bireylerin düzenli sağlık kontrollerine önem vermesi gerektiğini vurguladı.

Tedavi mümkün ama düzen şart

Tüberküloz tedavisinin ilaçla mümkün olduğunu belirten Dr. Işık, düzenli ilaç kullanımının önemine dikkat çekerek, “İlaçların aksatılması, verem mikrobunun direnç kazanmasına neden oluyor. Tedavi süreci genellikle 6 ila 9 ay sürüyor ve ilaçların düzenli kullanımıyla başarılı sonuçlar alınıyor. Ancak direnç geliştiren vakalarda tedavi daha zor ve uzun olabiliyor” dedi.

Dr. Işık, tüberkülozdan korunmada verem aşısının hayati önem taşıdığını söyleyerek, “Zorunlu aşı takviminde yer alan verem aşısı, çocuklar için kritik önemde. Ayrıca kapalı ve kalabalık ortamlarda maske kullanımı ve ultraviyole ışık gibi tedbirler alınmalı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA