Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre, dünya genelinde 15 yaş ve üzeri tütün kullanıcısı sayısı bir milyardan fazla. 2020 verilerine göre erkeklerin yüzde 35.5’i, kadınların ise yüzde 7.9’u tütün ürünü tüketiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) raporuna göre, Türkiye’de her gün sigara içen bireylerin oranı yüzde 28.3. Bu oran, toplum sağlığı açısından ciddi riskler oluşturuyor. Sigara kullanımı, kalp-damar hastalıklarından solunum yolu rahatsızlıklarına, kanser türlerinden diğer birçok hastalığa kadar geniş bir yelpazede sağlık sorunlarına neden oluyor.

Elektronik sigara gerçekten çözüm mü?

Son yıllarda sigarayı bırakmak isteyenler için popüler hale gelen elektronik sigaralar, birçok kişi tarafından geleneksel sigaraya alternatif olarak görülüyor. Ancak uzmanlar, e-sigaraların sigarayı bırakmada etkili bir yöntem olmadığı konusunda uyarıyor.

Kafein, anksiyete ve depresyon: Enerji içecekleri 'sinir' ediyor Kafein, anksiyete ve depresyon: Enerji içecekleri 'sinir' ediyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Merda Erdemir Işık’ın Açıklamaları;

  • E-sigaralar sigarayı bırakmayı kolaylaştırmaz: İçerdikleri nikotin, bağımlılığın devam etmesine neden olabilir.
  • Uzun vadeli etkileri bilinmiyor: E-sigaranın insan sağlığı üzerindeki uzun süreli zararları hakkında yeterli bilimsel veri bulunmuyor.
  • Akciğer sağlığını tehdit ediyor: Son yıllarda e-sigara kullanımına bağlı ciddi solunum hastalıkları bildiriliyor.
  • Gençler arasında yaygın: Aromalı likitler ve agresif pazarlama stratejileri nedeniyle e-sigaralar gençler için cazip hale geliyor.

DSÖ, elektronik sigaraların sigarayı bırakma yöntemi olarak önerilmediğini vurguluyor.

Sigarayı bırakmak için bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler

Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenler için bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemler bulunuyor. İşte bazı etkili sigara bırakma yöntemleri;

  • Sigarayı bırakma poliklinikleri kişiye özel planlar sunuyor.
  • Nikotin bantları, sakızları veya pastilleri, sigara içmeden nikotin ihtiyacını azaltabiliyor.
  • Bırakma sürecinde terapi ve danışmanlık desteği süreci kolaylaştırabiliyor.
  • Doktorlarca verilen bazı ilaçlar, sigara içme isteğini azaltabiliyor.

Kaynak: İHA