Sigara kullanımı, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ediyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Burgazlıoğlu, sigaranın küresel ölçekte 1,5 milyar kişi tarafından tüketildiğini ve bu oranın 2025 yılına kadar 1,7 milyara ulaşmasının beklendiğini belirtti.
En ölümcül hastalık sebeplerinden biri: Sigara nasıl bırakılır?
Sigara, 20 kronik ve 50 ölümcül hastalığın başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Akciğer kanseri vakalarının yüzde 90’ından sorumlu olan sigara, içenlerin kansere yakalanma riskini 20 kat artırıyor. Dünya genelinde her 6 saniyede bir kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu durum, her saat başında sigara kaynaklı ölümlerin, tam dolu bir jumbo jet kazasında hayatını kaybedecek insan sayısına eşit olduğunu gösteriyor.
Pasif içiciler de kansere yakalanabilir
Pasif içicilik de ciddi bir risk oluşturuyor. Sigara dumanına maruz kalan bireylerin akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 32 oranında arttığını vurgulayan Burgazlıoğlu, sigara içmeyenlerin, dumanın en zararlı bileşenlerine maruz kaldığını belirtti.
Sigara nasıl bırakılır?
Türkiye’nin tütünle mücadelede ön sıralarda yer aldığını ifade eden Burgazlıoğlu, sigarayı bırakmanın mümkün olduğunu ve bu süreçte güçlü bir motivasyonun kritik rol oynadığını söyledi. Sigara hatırlatıcılarından uzak durmak, fiziksel ortamı değiştirmek ve isteklerle başa çıkmak, bırakma sürecinde önemli adımlar arasında yer almaktadır. Profesyonel destek almanın süreci daha verimli hale getirdiğini belirten Burgazlıoğlu, bireylerin sağlık kuruluşlarından veya iş yerlerindeki hekimlerden destek almalarının bırakma sürecini kolaylaştırabileceğini vurguladı.