Son yıllarda en çok karşılaşılan hastalıklardan biri de panik atak. Belirli bir neden olmamasına rağmen hissedilen yoğun korku atağı hastalığına panik atak denir. Panik atak olan kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini düşünebilir. Peki panik atak nedir? Panik atak belirtileri nelerdir?
Panik atak nedir?
Panik bozukluk ve panik atak, psikiyatride en sık karşılaşılan problemlerin başında gelir. Çarpıntı, nefes darlığı, terleme, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, göğüsde baskı hissi, bulantı, karın ağrısı, baş dönmesi, bayılacak gibi hissetme, sersemlik, kendini ve çevreyi başka türlü algılamak, çıldıracak gibi hissetme, ölüm korkusu, uyuşma, üşüme veya ateş basmaları, panik atak sırasında ortaya çıkabilecek bu fiziksel belirtilere örnek teşkil ederler.
Panik atak belirtileri nelerdir?
Panik atak, sempatik sinir sistemini tetikleyici etki gösteren bir durumdur. Herhangi bir uyarıcı belirti olmadan meydana gelen panik atak, başlangıcı sonrası yaklaşık olarak 10 dakika içerisinde yükselerek doruk noktasına ulaşır.
Panik atak sırasında şu belirtiler görülür:
Göğüs ağrısı
Yutkunma güçlüğü
Nefes alma problemleri
Nefes darlığı
Çok hızlı nefes alıp verme
Kalp atışının hızlanması
Bayılacak gibi hissetme
Sıcak basması
Üşüme, titreme
Terleme
Bulantı
Karın ağrısı
Vücudun çeşitli bölgelerinde karıncalanma ya da uyuşma hissedilmesi
Ölüme yakın olma hissi
Gerçeklikten kopma (derealizasyon)
Kendinden kopma (depersonlizasyon)
Panik atak ne kadar sürer?
Panik atakların süresi kişiden kişiye değişebilir. Genellikle panik ataklar birkaç dakika ile yarım saat arasında sürer, ancak bazen daha uzun sürebilir. Panik atakların sıklığı da bireyler arasında farklılık gösterebilir.
Panik atak anında ne yapılır?
Panik atak anında sakin kalmaya çalışmak önemlidir. Bu yüzden kişinin derin ve yavaş nefes alarak sakinleşmesi gerekir. Nefes alışını ve verişini kontrol etmek için 4-7-8 gibi nefes egzersizi uygulanabilir.
Ortamınızı değiştirmek ve bir yakınınızdan destek almak da panik atak anında önemlidir.