AKP Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, NTV'de katıldığı canlı yayında, soru üzerine belediyelerin borçlarına değinerek, şunları söyledi:

"En son SGK'dan aldığımız rakam, 100 milyar lira civarına yakın bir borç olduğunu biliyoruz. 2019-21-23 yıllarında yeniden yapılandırma yaptık ve 5 yıllık süre verdik. Belediyelere de 10 yıllık süre verdik. Ona rağmen bu işi yapmıyorlarsa yaptıkları işlerde yanlışlık var. Emlak vergisi toplayan belediyelerdir. Eskiden Büyükşehir Belediyesi toplayıp ilçe belediyelerine veriyordu. İlçe belediyeleri emlak vergilerini kendileri topluyor. Belediyeler kaynaklarını doğru harcarsa borçlanma artmaz. Önemli bir durum. Şu andaki tahsil yolu haciz. İcra yoluyla takip edebilirler.

Devletin alacak tahsilat işi

Özgür (Özel) Bey mevzuatları pek bilmediği için söylediği konularda çelişkiler var. Bu bir darbe değil aslında devletin alacak tahsilat işidir. Belediyelerden neden tahsil etmeyelim. Bugüne kadar varolan bir şey. Ayrım yapmıyoruz. Hangi belediyenin borcu varsa tahsilat yapılacaktır. Nitekim tüm belediyelerle yeniden yapılandırma kamu alacaklarının vergi barışı diye ifade ettiğimiz süreçte biz esnafların odalara olan borcunu da yapılandırdık. Bütün borçları yapılandırdık."

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan dün partisinin grup toplantısında belediye borçlarını gündeme getirmişti. CHP lideri Özgür Özel'e seslenen Erdoğan, CHP'li belediyelerin SGK'ya olan borçlarını ödemesi çağrısında bulunmuş ve "Emeklilere faydanız dokunsun istiyorsanız talimat verin belediyeleriniz SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödesinler" demişti.

Kaynak: ANKA