Hierapolis, 2 bin yıl öncesinde Bergama Krallığı tarafından kurulmuştur. Pamukkale’de bulunan travertenlerin yakınındadır. Döneminde, travertenlerin sularının şifalı olduğuna inanılmıştır. Bu nedenle bölge, bir termal sağlık merkezi gibi görev yapmıştır. Hierapolis, oldukça iyi bir şekilde korunarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Antik kent içerisinde yer alan Roma Hamamı, şimdilerde arkeoloji müzesi olarak kullanılıyor. Burada Hierapolis’te ve çevresinde gerçekleşen kazılardan çıkan eserler görülebilir.
Hierapolis, Hristiyanlık açısından önemli bir bölge. Bu durum, İsa’nın 12 havarisinden Philippus’un bölgede ölmüş olmasıdır. Bölgede Aziz Philippus’un Martriumu ve aynı zamanda 7’nci yüzyılda inşa edilen Direkli Kilise bulunmaktadır. Bu nedenle Hierapolis, Bizans dönemi için de önemli bir rol oynamaktadır.
Roma İmparatoru Neron döneminde gerçekleşen büyük depreme kadar, Helenistik bir yapılanmaya bağlı kalan kent, Neron dönemindeki depremlerden zarar görmüş ve yenilenmiştir. Bu depremlerden sonra kent, tüm Helenistik yapısını kaybetmiş, tipik bir Roma kentine dönüşmüştür. Hierapolis, 12. yüzyılın sonlarında Türklerin eline geçmiştir.
Hierapolis aynı zamanda Türkiye'de 2024 yılının ilk 6 ayında en çok ziyaret edilen 3. ören yeri oldu.
Hierapolis Antik Kenti nerede?
Hierapolis, Denizli’nin kuzeyinde, şehir merkezinin 17 kilometre uzağında bulunur.
Denizli’nin merkezinden Pamukkale yoluna gidilirken, yaklaşık 20 dakika boyunca yolu takip ettiğinizde antik kente ulaşabilirsiniz. Hierapolis’i işaret eden tabelalar ziyaretçilere yol göstermektedir. Özel araçla bölgeyi ziyaret etmek isteyenler bu rotayı kullanabilir.
Diğer bir seçecek ise Denizli Otogarı’na gidip, buradan kalkan dolmuşlardan birini tercih etmektir. Otogar’dan Hierapolis’e ulaşım yaklaşık 30 dakika sürmektedir.
Aynı zamanda bölgeye giden özel turlar da mevcuttur.
Hierapolis'te görülmesi gereken bölümler...
Hierapolis Tiyatrosu
Hierapolis Antik Tiyatrosu, Roma Dönemi’nden barok stil eserlerdendir. Tiyatro’nun yaklaşık 1800 yaşında olduğu düşünülmektedir. Dekorasyonu ve kabartmaları, dönemine dair mesajları olan tarihi eserlerdir. Tiyatronun inşasında Roma İmparatoru Septimius Severus’a dair kabartmalar bulunur.
Büyük Hamam Kompleksi
Günümüze sadece duvarları ve bazı tonozları ayakta kalarak ulaşan yapının, iç kısmının mermerle kaplı olduğuna dair izler mevcuttur. Tipik Roma hamamları ile benzerlik göstermektedir. Girişte büyük avlu, iki yanında büyük holler bulunan kapalı dikdörtgen bir alan ve daha sonraları bulunan esas hamam yapısı yer alır.
Frontinus Caddesi
Yapısı nedeniyle, kapı ile birlikte yapıldığı düşünülen bu alan, 14 metre genişliğindeki bir caddeyi oluşturmaktadır. Bu alan, kentin ana caddesidir.
Agora
MS 60 yılında meydana gelen depremden sonra Frontinus Caddesi, ile doğudaki tepenin yamaçları arasında geniş bir alanda değişim sonucu Hierapolis Ticaret Agorası olarak düzenlenmiştir.
Tritonlu Çeşme Binası
Tritonlu Çeşme Binası, Apollon Tapınağı'nın yakınlarındaki çeşme binasıyla beraber şehirdeki iki büyük anıtsal binadan biridir.
İon Sütun Başlıklı Ev
Tiyatroya giden uzun bir yol üzerinde bulunmaktadır. Orijinal yapı MS II. yüzyılda inşa edilmiştir.
Latrina
Depremde yıkılmış olan bu yapı, günümüze yıkıntı halinde ulaşmıştır. Uzun mekanın tabanında lağım sularını caddedeki kanalizasyona taşıyan kanal görülmektedir. Pis suları taşıyan kanalın önüne sıhhi ihtiyaçlar için bir temiz su kanalı yapılmıştır.
Apollon Kutsal Alanı
Hierapolis'in en önemli tanrısına adanmış olan yapıdır. Önceleri tapınak olduğı sanılsa da, kehanet merkezi olduğu ortaya çıkmıştır.
Katedral
Hierapolis Antik Kenti'nin en önemli Hristiyan kült yapılarındandır. Sağdaki kapıdan vaftiz alanına girilir, dörtgen planlı, apsisli mekan, sütunlar ile 3 nefe ayrılmıştır, apsisli bölümde yuvarlak, mermer kaplama levhalı, iki yanında merdivenleri olan vaftiz teknesi yer alır. Yapı planı bize orta çağ onarımları ile İ.S. VI. yüzyılın birinci yarısına tarihlememizi sağlar.
Aziz Philippus Martriumu
Hierapolis Antik Kenti'nin eşsiz termal suları ile bir şifa kaynağı görülmesinin yanı sıra, hem Pagan dönemlerinde hem de Hristiyanlık döneminde kutsal kent sayılmıştır. Bunun nedeni de M.S. 80 yıllarında Hierapolis'e Hristiyanlığı yaymaya gelen ve Hz. İsa'nın 12 havarisinden biri olan Aziz Philippus'un burada çarmıha gerilerek öldürülmesidir. Dini ve ruhi tedavi merkezi olarak yapılan yapı sekizgen planlıdır. Ortasındaki mermer kaplı alanda da Aziz Philippus'un mezarı vardır. Günümüzde de birçok kilise Aziz Philippus bayramını kutlayıp ayin düzenlemektedir.
Hierapolis Antik Kenti ziyaret saatleri
Hierapolis Örenyeri Güney Kapı: 06:30 - 19:00
Hierapolis Örenyeri Kuzey Kapı: 08:00 - 19:00
Hierapolis Örenyeri Yaya Yolu: 08:00 - 19:00
Hierapolis Antik Havuz: 08:00 - 19:00
Her gün ziyarete açıktır.
Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti
Hierapolis Antik Kenti giriş ücreti 60 ₺'dir. İndirimli giriş ücret bilgisi bulunmamaktadır. Bu alanda MüzeKart geçerlidir. Yabancı ziyaretçiler için giriş ücreti, 30 Euro tutarındadır.