Bağırsak enfeksiyonu (gastroenterit), bakteri veya virüs gibi mikrobiyolojik ajanların veya parazitlerin neden olabildiği bir hastalık türüdür. Besin zehirlenmeleri de bağırsak enfeksiyonu oluşumuna yol açabilir. Bağırsak enfeksiyonu bulunan bireylerde bağırsak florasının değişimine bağlı olarak sindirim faaliyetleri olumsuz etkilenir ve ishal sorunu ortaya çıkar. Sulu dışkılamaya bağlı olarak hastalar sürekli olarak tuvalete çıkma ihtiyacı hisseder. Oldukça rahatsızlık verici bir hastalık olan gastroenterit aynı zamanda sıvı kaybına da neden olduğundan yorgunluk ve halsizlik gibi olumsuzluklara yol açar. Hastalığa yakalanan bireylerin birçoğu tarafından merak edilen konulardan bir tanesi de bağırsak enfeksiyonu ne kadar sürer, ne zaman iyileşir gibi soruların yanıtlarıdır.

Bağırsak enfeksiyonuna bağlı olarak oluşan ishal ve diğer sorunlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden iyileşir. Bulaşıcı bir hastalık olduğundan bu hastalık olduğundan özellikle okul tuvaletleri gibi hijyenin ev ortamına göre yetersiz olduğu yerlerde bulaşma ihtimali oldukça yüksektir. Enfeksiyona yakalanan bireyler, hastalığın iyileşme süresinin uzamasına bağlı ortaya çıkabilecek olan ciddi komplikasyonların önlemek adına derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırmalı ve tedavi süreçlerine başlamalıdır.

Bağırsak enfeksiyonu belirtileri

-Uzun süren ishal bağırsak enfeksiyonunun en önemli belirtilerinden biridir.
-Sıcak basması bağırsak enfeksiyonunun belirtilerinden biridir. Bazı kişilerde yüksek ateş de gözlemlenir.
-Halsizlik, isteksizlik ve konsantrasyon bozukluğu gibi belirtiler de bağırsak enfeksiyonunun belirtileri arasındadır.
-Mide ağrısı, midede yanma gibi belirtileri vardır.
-Bağırsak enfeksiyonu vücutta ciddi oranda sıvı kaybına sebep olmaktadır. Bu durum baş ağrısına da sebep olur
-Bağırsak enfeksiyonunun bazı faydalı belirtileri de bulunmaktadır; vücudu su kaybettiği için kişi sürekli olarak su içme ihtiyacı hisseder. Bu uyarı dikkate alınmalıdır!
 

Kaynak: Haber merkezi