Baş ağrısını yaşamayan yoktur. Herkesin başı zaman zaman ağrır. Genelde sıradan şeyler olur ve nasıl olsa geçer deriz. Ancak uzmanlar,    tekrarlayan, sıklığı ve şiddeti giderek artan baş ağrılarının ciddeye alınması gerektiğinin altını çiziyor. 
 
Eğer kronikleşen, tekrarlayıp duran baş ağrılarından şikâyetçiyseniz, yapmanız gereken en önemli uzman hekimlere gitmektir. Özellikle , baş ağrılarınıza bulantı, kusma, denge bozukluğu, el ve ayaklarda güç kaybı, ateş gibi işaretler eşlik ediyorsa acil servislere başvurulması gerekiyor. 

Sürekli başım ağrıyor, ne yapmalıyım?

Sürekli ağrılarda ikincil bir neden olup olmadığı mutlaka incelenmelidir. Daha önce periyodik ağrılardan muzdarip olan hastalarda ağrılar süreklilik kazandıysa hastanın çok sayıda ağrı kesici ilaç kullanmış olma ihtimali ya da altta yatan psikolojik nedenlerin araştırılması gerekir.

Hangi baş ağrıları acil olarak nitelendirilir?

  •  Ağrıyla birlikte bulantı ve kusma varsa. Bunlar genelde migrene eşlik eden problemlerdir ama ağrı migreni hiç andırmıyorsa...
  •  Ağrıyla birlikte elde, kolda kuvvet kaybı ve uyuşma gibi şikâyetler varsa...
  •  Ağrı, şiddetli bir patlama gibi başladıysa... Bu, genelde damar yumaklarının yırtılmalarında görülen ciddi bir durum!
  •  Ağrıyla birlikte ensede sertlik, ateş gibi şikâyetler varsa.
  •  Ağrı karakterini değiştirmişse. Uykudan uyanmanıza neden olacak bir şiddetteyse ve fışkırır gibi kusmaya başladıysanız hemen bir hastanenin aciline gitmelisiniz.
  •  Başınızdaki damarların herhangi bir nedenle iltihaplanması da zorlayıcı, şiddetli baş ağrılarına neden olabilir.
  •  Beyin tümörleri ve damar genişlemeleri de baş ağrısına neden olabilir.
  •  Özellikle çocuklardaki baş ağrılarını ciddiye almalısınız. Menenjitin ilk, bazen de tek belirtisi şiddetli baş ağrısıdır.

Ağrı kesiciler bağımlılık yapar mı?

Morfin türevi olmayan ağrı kesiciler sürekli kullanıldıklarında bile bağımlılık yapmazlar. Ancak ilacın çok fazla kullanılması yüzünden var olan ağrılara yeni bir ağrı türü eklenebilir. Bu durumda hastanın bir hekime başvurması ve ağrı kesiciler dışında bir tedavi için yardım alması gerekir.

Editör: Esra Seyirden