Sevinç KARATAŞ-  Bayraklı Belediyesi’nde çalışan memurların maaşlarındaki yaşanan kesintilerle ilgili başlayan eylemler 3. gününde devam etti.  TÜM-BEL-SEN ile TÜM-YEREL-SEN üyesi memurlar, Bayraklı Belediye binası önünde düdük, ıslık çalarak ve slogan atarak Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal’ı ve yönetimi protesto etti.

Krizin sorumlusu değiliz

Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Örgütlenme Sekreteri Turgut Angün, bu durumun yalnızca memurların değil, tüm emekçilerin davası olduğunu belirterek Belediye binasında hizmet vermeye devam eden çalışanları da eyleme davet etti. Angün şunları söyledi: “Krizin sorumlusu değil, üretenler bizleriz. Dolayısıyla iş, ekmek yoksa barış yok. Bu sadece memurların davası değil. Tüm emekçilerin davası. Dolayısıyla içeride hizmet üreten arkadaşlarımıza sesleniyoruz; Gelin arkadaşlarımıza destek verin. Unutmayın;  Susma, sustukça sıra bize gelecek! Krizin sorumlusu olmadığımız için sonuçlarını da biz ödemeyeceğiz. Kötü yönetim sonucu oluşan mali krizlerin sonucunu emekçilere ödetemezsiniz. İktidarların tasarruf deyince akıllarını hemen emekçilerin, hak ve çıkarları geliyor. Maalesef Bayraklı Belediyesi’nde de tasarruf dendiğinde akla İlk emekçilerin kazanımları geliyor. Bizler bunu kabul etmeyeceğiz. Tasarruf denince akla, emekçilerin hakları gelmiş. Peki ne yok bu tasarrufun içinde? İktidara alternatifi partinin genelgesinde ne var? Makam araçlarından, gereksiz projelerden tasarruf görüyor musunuz? Belediye başkanı burada meclis üyesi yapmış birisi. Dolayısıyla belediyenin içinde olduğu ekonomik durumu bilmiyor muydu? Madem biliyorsa ve yapamayacaksa niçin aday oldu? Krizin faturasını emekçilere ödetmek için mi aday oldu?” şeklinde konuştu.

“Haklarımızdan vazgeçmiyoruz”

Tüm Bel-Sen 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş , “Hani baharı getirecektiniz bize? İktidara gelince belediye yönetimlerine gelince ilk iş, hak ettiğimiz haklarımıza saldırmak mı olacak? Buradan protesto ediyoruz. Kınıyoruz bu anlayışı. Bize dayatılan rakamlarsa açlık ve sefalet rakamlarıdır. Bunları kabul etmiyoruz. Haklarımızdan vazgeçmiyoruz. Buradan Bayraklı Belediye Başkanı'na çağrı yapıyoruz; Derhal Bayraklı emekçilerinin ödenmeyen ücretlerini yatırın. Ve toplu sözleşme masasına oturun. Birkaç gündür aldığımız ücretlerin çok olduğuna dair yalanlar yayılıyor. Arkadaşlar bu ülkede açlık sınırı 20 bin liraya dayanmış. Yoksulluk sınırı 60 bin liraya dayanmış. Hanginiz 60 bin lira alıyorsunuz? Hepimiz yoksulluk sınırının altındayız. Ve bu haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz. Direne direne kazanacağız!” dedi.

Belediye önünde eylem

TÜM-BEL-SEN’in eyleminin ardından Tüm Yerel-Sen Sendikası da Bayraklı Belediye binasının önüne gelerek yönetimi protesto ettiler. Yapılan eyleme  Tüm Yerel –Sen Sendikası Genel Başkanı Mücahit Dede’de katılarak destek verdi.

Tüm Yerel-Sen Sendikası Genel Başkanı Mücahit Dede, “Kavgamız bir. O nedenle bu ayrımız gayrımız olmamalı. Biz mücadeleyi birleştirerek yapmalıyız. Çünkü bunlar birleştiler. Bugün burada yaşadığımız da bu. Yıllarca mücadelemizi alanlarda sürdürerek elde ettiğimiz toplu sözleşme hakkımız bugün yok sayılıyor. Nedeni nedir? Ben öyle istedim! Param yok! Kolayca söylenen bir söz… Cumhuriyet Halk Partisi’nin başkanı da şunu söylemişti seçim meydanlarında; Gelişmiş halk Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde yaşamaktadır. Evet doğrudur. Ancak Cumhuriyet Halk Partili belediyelerde yaşayan halka hizmet veren bizleriz! Eğer ki belediye başkanları başarılıyız diyorlarsa bu başarının kaynağı bizleriz! Öyle bir belediye başkanı görmek istiyoruz ki ekmeğimizi kendi ekmeği olarak görmeli, çocuklarımızın geleceğine kendi çocuklarının geleceği gibi görmeli. Görmediği taktirde bizlerin de neler yapabileceğini hayal bile etmesin!” şeklinde ifade etti.

Talepleri karşılanana kadar her gün alanlarda olacaklarını ifade eden Dede, “Bugüne gelişimiz kolay olmadı. Birçok arkadaşımız bedel ödedi. Mücadelemiz de birçok yerde fiili meşru bir şekilde toplu sözleşmeler imzalandık. Bir kişinin bunu yok saymasını asla kabul etmiyoruz. Önümüzde bir sürü yargı kararı var, hatta uluslararası ve 47 ülkeyi bağlayan bir  hüküm var. Bunu da kullanmak dahil olmak üzere eğer ki İzmir'de bunu başlattılarsa biz de bu mücadele burada başlatıyoruz. Her gün alanda olacak. Hukuki anlamda ne gerekiyorsa, siyasi anlamda ne gerekiyorsa uluslararası anlamda ne gerekiyorsa biz bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Ve herkes de bedelini ödemeye de razı olsun! Çok şey istemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. İnsanca insanoğluna yakışır bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bu da insani bir düşünce. Çok da görmemeliler” dedi.

“Kasadaki parayı biz harcamadık”

Yıllarca mücadele edilerek kazanılmış toplu sözleşme haklarının kesintiye uğramasına tepki gösteren Tüm Yerel Sen İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Murat Bekar, “Bizler yerel yönetim çalışanları olarak 20 yılı aşkın bir süredir mevcut AKP iktidarının haksızlıklarıyla, hukuksuzluklarıyla ve iş barışını bozan politikalarıyla mücadele ederken, yanımızda bizlerle yan yana olduğunu belirterek "Hak Hukuk Adalet" sloganları atan siyasi anlayışın bugün başta Bayraklı belediyesi olmak üzere birçok belediyede geçmiş dönemlerde yürütülen yanlış mali politikaların faturasını biz emekçilerden tahsil etmek istediğine şahit oluyoruz. Zaten elini emekçinin cebinden hiç çekmeyen hükümetin bizleri soktuğu ekonomik dar boğazda cebelleşirken, daha dün sosyal belediyecilikten, emekten ve ekonomik refahtan bahsedenlerinde elini diğer cebimize attığına tanıklık ediyoruz. Biz belediye emekçileri olarak sebebi ne olursa olsun belediyelerin yönetimlerinden kaynaklanan yanlış mali politikalarının faturasını ödemeyeceğiz. Bugün yıllarca mücadele edilerek kazanılmış toplu sözleşme haklarımızın kesintiye uğramasına ve eritilmek istenilmesine cevabımız şudur; O zaman gelin pazarlara beraber kalım, gelin ev kiralarımız siz ödevin, kredi taksitlerimizi siz yatırın, eğitime, barınmaya ve beslenmeye dair harcamalarımızı siz yapın biz de sizin yapmak istediğiniz kesintileri kabul edelim. Böyle bir şey yok, kabul edilemez. Biz haklarımızın sonuna kadar savunucusu olacağız. Kasamızda para yok diyorsunuz… Kasadaki parayı biz harcamadık! Eğer bir fatura kesecekseniz faturanın kesileceği adres bellidir, ama bu adres emekçiler değildir!” şeklinde konuştu.

Muhabir: Sevinç KARATAŞ