Hafıza Merkezi’nin Hafıza ve Gençlik projesi kapsamında Av. Pelda Vesek Sandalcı tarafından hazırlanan belgesel, gazeteci Günay Aslan, İnsan Hakları Derneği (İHD) Siirt Şubesi'nin geçmiş dönem yöneticilerinden Evin Çiçek ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı Yönetim Kurulu üyesi Av. Barış Yavuz’un döneme ait tanıklıklarını ve görüşlerini anlatıyor. 
Belgesel gösterimi sonrası gerçekleştirilen söyleşide konuşan Av. Pelda Vesek Sandalcı; Newala Qesaba’nın Ermeni Soykırımı’nın katliam yerlerinden biri olarak kayıtlara geçtiği belirterek, 1915’teki soykırımda Ermenilerin Kasaplar Deresi’nde katledildiğini, bölgenin üçte ikisinin Ermeni olduğu araştırmaların ortaya çıkarttığını belirtti. 1980’lerin sonunda ise askeri operasyonlarla hayatını kaybedenlerin ve gözaltında kaybedilenlerin gömüldüğü yer olarak anılmaya başladığını aktardı.  
Sandalcı konuşmasının devamında; “Hakikatlerin ortaya çıkması, fail ve mağdurların yüzleşmesi adaletin tecelli etmesi bakımından çok önemli olduğunu belirterek buna katkı sunmak istediğini aktardı. Ayrıca belgeselde görüşmeler yaptığı gazeteci Günay Aslan ve Evin Çiçek’in Newala Qesaba konusundaki çalışmalarından dolayı hakkında davalar açıldığı ve bu nedenle yurtdışında yaşamak zorunda kaldığını açıkladı.

Kaynak: BÜLTEN