Eylül Sansür- Terleme, özellikle yaz havalarında sıklıkla karşılaştığımız bir problemdir. Genellikle terleme, vücuttaki; su, tuz ve ısı dengesini sağlar. Aşırı terleme olayına tıbbi dille “hiperhidrozis” denir. Terleme sorunu, sıcaklık ve su dengesinin dışında, bazı rahatsızlıklardan da meydana gelebilir. Terleme; avuç içlerinde, koltuk altlarında, sırt ve boyunda, alında, saç derisinde ve ayaklarda sıklıkla görülür.

Genellikle terleme sorunu; genetik özellikler, yaşama ve beslenme düzeni ve hormonal durumlar nedeniyle karşımıza çıkar. Terlemeyi önlemek mümkün olmasa da onu azaltmak ve dizginlemek mümkündür. Peki, terlemeye ne iyi gelir? Ter kokusu nasıl geçer? İşte cevabı…

Ter ve ter kokusu nasıl giderilir?

-Alkolü ve sigarayı azaltmak, terlemeyi azaltır ve ter kokusunu azaltır.

-Parfüm ve deodorant sıkarken teniniz kuru olmalı, bu şekilde kötü kokuyu iyi kokuyla karıştırmamış olursunuz.

-Sentetik ve naylon kumaşlar kolay terlemeye sebep olur, doğal ipliklerden yapılan kumaşlar genellikle teri içinde hapseder.

-Sıkça duş almak, teninizin genellikle iyi koku barındırmasını sağlar, teriniz daha zor kokar.

-Hazır yiyeceklerden ve fast-food ürünlerinden uzak durun. Fazla yağlı ve katkı maddesi içeren ürünler de kötü ter kokusuna yol açar.

-Antiseptik şampuan kullanın, kötü kokulara sebep olan bakterileri yok edin.

-Çinko içeren yiyecekler tüketmeye özen gösterin.

-Stresli aktiviteler yapmayın, spor aktivitelerinizi hafifleştirin.

-Kuru üzüm tüketin.

-Kilonuzu stabil bir oranda tutun, fazla yağlar da terlemeye sebep olur.

-Soğuk su tüketmek vücut ısısını sabit tutar ve vücut ısısının sabit olması da terlemenizi bir nebze önler.

-Kafein, terlemeye neden olan bir etken maddedir. Kahveyi ve gazlı içecekleri azaltın.

-Maden suyu ve soda tüketmeyin.

Terlemeye karşı dört yöntem

Kabartma tozu

Kabartma tozu, hemen herkesin evinde bulunabilecek bir üründür. Kabartma tozunun sürülen bölgedeki fazla nemi emme özelliği bulunur. Ayrıca, güzel bir kokuya sahiptir ve kötü kokuyu engeller. Bir çay kaşı kadar kabartma tozunu bir bardak suda homojenize edip terleyen bölgelerinize yedirin. 15-20 dakikalık bir beklemenin sonucunda durulanmalısınız. Bu yöntemi haftada birkaç kez tekrar etmelisiniz.

Siyah çay

Siyah çay, hararet giderici özellikleriyle bilinir. Çayın içerisinde bulunan etken maddeler, terlemeyi önlemeye destek olur. Aynı zamanda çay, anti-bakteriyel özelliğe sahiptir. Çayı içerek veya terleyen bölgeye yedirerek kullanabilirsiniz. Haftada birkaç kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.

Elma sirkesi

Terlemeye en iyi gelen yollardan biridir. Elma sirkesi, antioksidan özelliğiyle öne çıkar. Zararlı bakterileri yok etmekte oldukça başarılıdır. Sirke, mantarları, bakterileri ve mikropları kökünden kazır. Vücudunuzu güzelce arındırdıktan sonra, kurumanın ardından sirkeyi terleyen bölgelere bir pamuk yardımıyla yedirin. Ardından bir gece kurumasını bekleyin ve ardından duş alın. Bu işlemlerden sonra, bebek pudrası kullanmanız kokuyu sıfıra indirecektir. Ayrıca, sirkeyi 1 bardak suya, 2 çay kaşığı sirke olacak şekilde karıştırıp içerek de tüketebilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı

Cilde oldukça faydalı olan bu besin, içerdiği laurik asit ile yoğun kokuları ortadan kaldırır. Anti-bakteriyel özelliklere de sahip olan Hindistan cevizi, terleyen bölgelere yedirilerek kullanılır. Bu yöntemi her gün kullanabilirsiniz.

 

Kaynak: Eylül Sansür