CHP, emeklilerin sorunlarına dikkati çekmek için "Büyük Emekli Mitingi" düzenliyor. Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen mitinge Türkiye'nin farklı bölgelerinden binlerce emekli ve emekçi katılıyor. 

Farklı illerden gelerek sabah erken saatlerden itibaren meydanı doldurmaya başlayan emekliler, taleplerini  dile getiren sloganlar atıyor. Mitinge, DİSK Emekli-Sen, Tüm Emeklilerin Sendikası, Bağımsız Emekliler Sendikası, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği ve birçok sivil toplum kuruluşunun üyeleri de katılıyor. 

Meydanda, katılımcıların ellerindeki "Emekliler için zordur geçim, Özgür Özel acele seçim", "Onurlu yaşam hakça paylaşım", "insanca hakça bir yaşam için", "Mutfakta yangın var, bıçak kemiğe dayandı", "Biz torunlarımıza onurlu bir gelecek bırakacağız ya siz" , "Krizin bedelini biz ödemeyeceğiz" yazılı döviz ve pankartlar göze çarpıyor.   

Tandoğan Meydanı'nda miting konuşmaları için büyük bir platform kurulurken, basının takip etmesi için de ayrı bir alan hazırlandı.

Haklarınızı söke söke alacağım!

CHP'nin Ankara'da Tandoğan Meydanı'nda düzenlediği "Büyük Emekli Mitingi"nde konuşan CHP Genel Başkanı Özgür Özel, emeklilere "Hakkınızı söke söke alacağım" diye seslendi. 

CHP, Ankara Tandoğan Meydanı'nda, Türkiye'nin 81 ilinden gelen emeklilerin ve emekçilerin katıldığı Büyük Emekli Mitingi düzenledi. Özgür Özel, mitingde yaptığı konuşmada, mitinge katılanlara ne kadar maaş aldıklarını sordu. "10 bin lira" cevabını alan Özel, "bunun dünyanın en büyük korosunun söylediği en acıklı şarkı" olduğunu belirtti.

Türkiye'nin en büyük korosu dünyanın en acıklı şarkısını söylüyor

"Sizin sesinizi bütün Türkiye'ye duyuracağım" diyen Özgür Özel şöyle konuştu:

"Bu meydan Türkiye’nin en kalabalık, en büyük, Türkiye’nin en büyük korosu, emekliler korosu. Dinleyin bakın, dünyanın en acıklı şarkısını nasıl söylüyorlar. Emekliler elini kaldırsın. Bakın, bakın, bakın. Kaç para maaş alıyorsunuz? 10 bin lirayı duyuyor musunuz? İşte dünyanın en büyük korosunun söylediği en acıklı şarkıdır bu. Biz defalarca dile getirdik, anlattık ve dedik ki emeklinin sorununu çözmezseniz bundan sonra meydanlar bizimdir, sokaklar bizimdir. Türkiye’nin dört bir yanından, yedi bölgesinden 81 ilinden gelen emekliler burada mısınız? Bu sesi ya duyacaklar ya da söz verdiğim gibi durmayacağım, susmayacağım ve sizin sesinizi mutlaka bütün Türkiye’ye duyuracağım, hakkınızı söke söke alacağım."

Yazıklar olsun bu düzene!

Özel, iktidarın emeklilerle alay ettiğini söyledi. 2024'ün "Emekli Yılı" ilan edildiğini anımsatan Özgür Özel, hükümetin, emeklilerin öğrenci yurtlarında tatil yapabileceklerine ilişkin açıklamasına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Yaz aylarında 65 bin misafirhaneyi, yani toplam kapasitesi 65 bin olan öğrenci yurtlarını emekli misafirhanesi yapacaklarmış, yazlık yerlerde. Alay ediyorlar. Emekli 'açım' diyor, bu, 'yurda git tatil yap' diyor. Emekli sokağa çıkamıyor, o, 'Çeşme’deki yurda git, Antalya’daki yurda git, Mersin’deki yurda git' diyor. Burada tut ki tüm kapasite kullanıldı sadece 250 emekliden 1’i gidebilir ama hiç biri gidemez çünkü emekliler yurtta kalma derdinde değil kendi kirasını ödeme, karnını doyurma derdinde. Verdiğiniz parayla ev kirası verirsen aç kalırsın, karnını doyurursan sokakta kalırsın. Yazıklar olsun bu düzene, değiştireceğiz bunu."

Gulyabani benzetmesi

Özel'in konuşması sırasında, meydanda, Ertem Eğilmez'in yönetmenliğini yaptığı 1976 yapımı "Süt Kardeşler" filmindeki "Gulyabani" tiplemesi canlandırıldı. "Gulyabani" kılığındaki biri miting meydanında dolaşırken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "IMF'nin hayaleti aramızda dolaşıyor. Gulyabani. Mehmet Şimşek, beni dinle, bu gulyabaniyi  al, Saray'a götür. Artık emeklinin yakasından insin. Birazcık da zenginlerden alsın, zenginlerden istesin. Saray'a git. Git buradan" diye konuştu. 

Özel'den 15 çözüm önerisi

CHP lideri Özel, emekliler için 15 çözüm önerisi sundu. 

Emekliler için sunulan 15 maddelik çözüm önerisi şu şekilde:

1.En düşük emekli aylığı hiçbir dönemde asgari ücretten az olamayacağını yasal düzenlemeye bağlayalım.

2.Prim düzenleme katsayısı aylık bağlama oranı, aylıkların alt sınırını hakkaniyetle ölçüde artıralım.

3.İntibak yasası çıkararak 2000 öncesi, 2000-2008 arası, 2008 sonrası ayrımları ortada kaldıralım.

4.Emeklilerimize ciddi yük oluşturan ilaç katılım paylarını fiyat farklarını muayene ücretlerini mutlaka artık ortadan kaldıralım.

5.Emeklinin ortezlerinden protezlerine ayağını kaybetmiş bu vatan için çalışırken, protezi var eskimiş verdikleri para olması gerekenin 30'da 1'i; ortezde protezde en iyisi emekliye hemen ödenmeli

6.Emeklilere sendikal örgütlenme hakkı tanınmalı.

7.Emekli bayram ikramiyeleri asgari ücret seviyesine çıkarılmalı.

8.Kurumların özel sandıklarından emekli olanlar banka gibi kuruluşlar, özel bankaların kendi sandıklarından emekli olanları bayram ikramiyeleri eşitlenmeli, ilaç katkı payları düşürülmeli. Onlara promosyon ödemesi yapılmalı.

9.Emekliler için emekli kart çıkarılmalı.

10.Elektrik ve doğalgaz faturalarında yüzde 25 ile 40 arasında indirim yapılmalıdır.

11.Emeklilikte kademe bekleyenlerin, staj ve çıraklık mağdurlarının emekli askerlerin sorunları çözülmelidir.

12.65 yaş üstü ulaşım sorunu asla bir daha hiçbir emeklimizi rencide etmeyecek şekilde şoför esnafını da düşünerek onları karşı karşıya bırakmadan kanun yoluyla devlet eliyle devletin cebinden çözülmelidir.

13.Çalışmak zorunda kalan emeklilerden SGK destek uygulaması kesintisi bitirilmeli.

14.Emeklilerin kredi ve kredi kartı borçları bir defaya mahsus bütün faizleri silinerek 5 yıla bölünmeli, bu kamburdan emekliler kurtarılmalıdır.

15.Vergide adalet mutlaka sağlanmalı, dolaylı vergi kademeli olarak sıfırlanmalı.

Emekli maaşı önce asgari ücrete sonra 1,5 katına çıkacak

Özel, ilk seçim vaadini açıklayarak, iktidara geldikleri zaman ilk 100 günde yapılacak olan yasal düzenlemelerle en düşük emekli maaşını önce asgari ücrete, 2 yıl sonra ise bir buçuk asgari ücret tutarına çıkaracaklarını vaat etti.

Özel, "Cumhuriyet Halk Partisi olarak geçen seçimlerde emeklilerde en çok alan parti olduk ve bunun da çok önemli katkısıyla Türkiye'nin birinci partisi olduk. Emeklilere söz veriyorum. Cumhuriyet’in ikinci yüzyılının ilk genel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'ni, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün partisini birinci parti, iktidar yapacağız. Türkiye ittifakıyla biz bu seçimleri kazanacağız. Türkiye ittifakının içindeki sosyal demokratlar, milliyetçi demokratlar, muhafazakar demokratlar, Kürt demokratlar Türkiye'nin bütün demokratları önce hükümeti alacağız, sonra size hakkınızı vereceğiz. İlk seçim vaadimizi açıklıyorum. CHP iktidarında iktidar olduğumuz ilk 100 gün içinde yasal düzenlemeler derhal tamamlanıp en düşük emekli maaşı önce asgari ücrete 2 yıl sonra bırakıldığı yere bir buçuk asgari ücrete çıkarılacaktır.

"Onlara deyin ki Ankara'da bir evladımız var" 

Buradan hepinize bir kez daha seslenmek istiyorum. Eğer nereye çağrılırsanız bugün olduğu gibi koşar gelirseniz, bugün olduğu gibi meydanları doldurursanız, bugün olduğu gibi kendinize ülkemize sahip çıkarsanız bu ülkede kimin canı yanıyorsa onun yanında durursanız emin olun hep birlikte çok yakında bütün dertlerden kurtulacağız. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin emekliler için yapılan en büyük mitingine gelen bu meydanı dolduran, hakkını arayan herkese helal olsun, selam olsun. Memleketlerinize gittiğinizde bütün emeklilere bu evlat selam götürün. Onlara deyin ki Ankara'da bir evladımız var. O biz rahat etmeden rahat etmeyecek. Biz mutlu olmadan oturmayacak. Biz hakkımızı almadan o mücadeleyi bırakmayacak. Onlara deyin ki biz de bu kardeşimizin, bu evladımızın, onun partisinin yanından ayrılmayalım destek verelim, güç verelim, güç olalım. Hep birlikte uğraşalım ve hakkımızı alalım."  diye konuştu.

Mitingde konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşçıer, "Bir ülkenin medeniyet seviyesi emeklilerinin nasıl yaşadığıyla ölçülür. Sizler gece gündüz demeden farklı sektörlerde yada kamuda alın terinizle, emeğinizle bu ülkeye yıllarca hizmet ettiniz. Huzurlu bir geleceği, güvenceli yaşamı hak ettiniz" dedi. 

Taşçıer: Ne yazık ki tablo karanlık

Mustafa Kemal Atatürk'ün, "Emekli, devletin aynadaki kendi görüntüsüdür" sözünü hatırlatan Taşcıer, şöyle konuştu:

"Bugün emeklilerimizde ne görüyorsak ülkemizde de gördüğümüz odur. Ne yazık ki tablo karanlık. İşte bu yüzden bugün evde ailelerinizle vakit geçirmek yerine hakkınızı olanı almak için mücadele ediyorsunuz. Bir parkta keyifle oturup çayınızı yudumlayarak gazete okumak yerine çay simit hesabı yaparak ay sonunu nasıl getireceğinizi kara kara düşünüyorsunuz. Sinemaya, konsere ya da bir spor etkinliğine bilet yerine ek iş arıyorsunuz. İŞKUR’un kapısında sosyalleşiyor, insan onuruna yaraşan koşullarda tatil yörelerine gitmek yerine KYK yurtlarına mahkum oluyorsunuz. Refah ve bolluk içinde ülke kaynaklarından hak ettiğiniz payı almak varken ucuz gıda kuyruklarında ömür tüketiyorsunuz."

"Rejimine dur demek için omuz omuzayız"

"Bugün burada bir hak mücadelesindesiniz. Haklı taleplerinizi sizi bütçeye yük gören bu iktidara duyurmak istiyorsunuz” diyen Taşcıer, “O zaman gerçeği hep birlikte haykıralım. Emekli iktidarın değil bu iktidar emeklinin sırtında bir yük. Biz CHP olarak sonuna kadar yanındayız. İnsanca yaşam taleplerinize sırtını dönen şahsım rejimine dur demek için omuz omuzayız" diye konuştu.

"Mücadele etmeye devam edeceğiz"

Taşcıer'in açıklamasının ardından sendika ve dernek başkanları da konuşma yaptı. DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Cengiz Yavuz, "Kendimiz, çocuklarımız, torunlarımızın emeklilik hakkı için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugün burada on binleriz, yarın milyonlar olacağız. Buzdolabımız, market torbalarımız boş. Soframızda kuru ekmek yarım, buna karşılık öfkemiz büyüyor, sesimiz gürleşiyor. Emekliler direniyor" dedi. 

"Yönetemiyorsanız istifa edin"

Birleşik Emekliler Sendikası Başkanı Mahmut Şengül de iktidara seslenerek, "Bir an önce yönetemiyorsanız istifa edin. Emekliler olarak talebimiz var. Sayın Cumhurbaşkanı emeklilere ne verirsek verelim dipsiz kuyu diyor. Biz de diyoruz ki kuyu dipsiz değil kuyunun altından tünel kazıp 3-5 yandaş müteahhide bağlamışsınız, onun için emekli aç ve perişan" diye konuştu.

"Bizi yönetenlerin vicdanı rahat mı?"

Tüm Emekliler Derneği Başkanı Satılmış Çalışkan ise "Emeklilik lütuf değildir. Emeklilik haktır. Biz hakkımızı istiyoruz. Biz hizmet ve prime dayalı eşit aylık istiyoruz. Geçinebileceğimiz bir emekli aylığı istiyoruz. Biz fazla bir şey istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Emekli Aynur Teke:  Allah korkunuz varsa, şu halimize bir bakın

Mitinge katılan 61 yaşındaki emekli Aynur Teke ise şunları söyledi:

"Ben Aynur Teke. 61 yaşındayım. Kırıkkaleliyim. Rahmetli babamdan kalan 4 bin lira ile geçinmeye çalışıyorum. Buradan bizi yönetenlere sesleniyorum; Allah korkunuz varsa içinizde, şu halimize bir bakın. Gelin evime bir bakın. Ne şartlarla yaşıyoruz bir görün. İnsanın zoruna gidiyor, bu yaştan sonra evladından, ailesinden, çevresinden yardım beklemek. Bize reva gördükleri hayat bu mu? Biz ne halde yaşıyorsak buyurun siz de yaşayın. Sizin elektriğiniz, suyunuz kesildi mi? Erzak kuyruklarına girdiniz mi, pazarın döküntülerini topladınız mı. Biz ölmemek için yaşıyoruz. Sizin vicdanınız rahat keyfiniz yerindeyse buyurun hayatınıza devam edin."

Kaynak: ANKA