Cep telefonu ve ikinci el araç satışı ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayımlandı. Yapılan değişiklikle cep telefonu ve otomobil satışlarında taksit süreleri yeniden belirlendi.

Yenilenmiş ürün niteliğinde olup fiyatı 25 bin TL'nin üzerinde olan cep telefonlarında ve bu nitelikte olmayıp fiyatı 20 bin TL'nin üzerinde olan cihazlarda taksit süresi 3 ayla sınırlandırıldı.

Yeni kararla birlikte 2 milyon TL'nin üzerindeki araçlara taksit uygulanmayacak. 400 bin TL ve altındaki araçlara en fazla 48 ay, 400 bin TL - 800 bin TL arasındaki araçlara en fazla 36 ay, 800 bin TL - 1,2 milyon TL arasındaki araçlara en fazla 24 ay, 1,2 milyon TL - 2 milyon TL arasındaki araçlara da en fazla 12 ay taksit yapılabilecek.


Resmi Gazete'de yayımlanan karar şöyle:

MADDE 1- 6/8/2016 tarihli ve 29793 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesinde yer alan “Kanunun” ibaresinden sonra gelmek üzere “6 ncı,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 12/B maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“a) 22/8/2020 tarihli ve 31221 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelik uyarınca yenileme merkezleri veya yetkili satıcılarca gerçekleştirilen yenilenmiş ürün niteliğinde olup fiyatı yirmi beş bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında ve bu nitelikte olmayıp fiyatı yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu satışlarında üç ay,”

“(3) Taksitlendirme süresi; nihai fatura değeri dört yüz bin Türk Lirası ve bu tutarın altında olan taşıt satışlarında kırk sekiz ayı, dört yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup sekiz yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında otuz altı ayı, sekiz yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup bir milyon iki yüz bin Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında yirmi dört ayı ve bir milyon iki yüz bin Türk Lirasının üzerinde olup iki milyon Türk Lirasının üzerinde olmayan taşıt satışlarında on iki ayı geçemez. Nihai fatura değeri iki milyon Türk Lirasının üzerinde olan taşıt satışlarında taksitlendirme yapılamaz.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(4) Bu Yönetmeliğe aykırı hareket edenler hakkında Kanunun 18 inci maddesinde öngörülen idari para cezalarını uygulama yetkisi Bakanlığa aittir. Bakanlık idari para cezası uygulama yetkisini taşrada il müdürlüğüne devredebilir.”

MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Ticaret Bakanı yürütür.

Muhabir: DUYGU BAKKALOĞLU