Halk arasında "Katliam Yasası" olarak adlandırılan ve sokakta yaşayan sahipsiz köpeklerin toplanmasını ve bir ay içinde sahiplendirilemeyen hayvanların öldürülmesini öngören 17 maddelik Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Yönelik Kanun Teklifi, AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yasaya tepkiler yükselerek sürerken, CHP Çeşme İlçe Örgütü de bir yürüyüş ve ardından da bir basın açıklaması yaparak tepki gösterdi. 

CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar, Çeşme Kadın Kolları Başkanı Derya Atalan, Çeşme Gençlik Kolları Başkanı Simge Dura, HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, ÇESAL, Hayvan Koruma ve Yaşam Derneği (ARES), Çeşme Kent Konseyi Hayvan Hakları Çalışma Grubu ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katıldığı yürüyüş, Mehmetçik Parkı'ndan başlayarak, Cumhuriyet Meydanı'na kadar sürdü. 

İnsan aklıyla dalga mı geçiyorsunuz

 Yürüyüşün ardından Çeşme Cumhuriyet Meydanı'nda, CHP İlçe Başkanı Sait Kavasoğullar tarafından bir basın açıklaması yapıldı. Kavasoğullar, basın açıklamasında şu şekilde konuştu:

"Sokak hayvanlarını esarete ve ölüme mahkum edecek yasa teklifi, tüm tepkilere rağmen kabul edildi. Yasa teklifinde, önce 'Uyutacağız' dediler, sert tepkiler gelince de "Ötenazi" uygulamasından bahsettiler. 'Uyutma' da 'Ötenazi' de ölüm ve hayvan katliamıdır. Bu yasa teklifini hazırlayanlar daha ötenazinin ne olduğunu bilmiyorlar. Ötenazi, zihinsel yeterliliğe sahip bir kişinin kendi bilinci ve özgür iradesiyle, bilinç kaybı mevcutsa yakınlarının iradesi ile verilen karar sonucunda, ölümün kaçınılmaz olduğu ve tıp biliminin verilerine göre iyileştirme olanağı olmayan veya dayanılmaz acılar içinde olan kişinin acısız bir şekilde tıbbi yollarla hayatının sonlandırılmasıdır ve sadece bazı ülkelerde uygulanabilmektedir. Hangi sokak hayvanı kendi bilinci ve özgür iradesiyle kendisine ötenazi uygulanmasını isteyebilecektir? İnsan aklıyla dalga mı geçiyorsunuz? Bu yasa ile ötenazi adı altında, ölüm ve hayvan katliamına yol verilmektedir. Toplum sağlığı bahane edilerek ve yerel yöneticiler hapis cezası dahil ağır yaptırımlar dayatılarak katliama zorlanmaktadır. Hayvanları barınak adı altında büyük hapishanelerde tutmak, yaşam hakkına bir saldırıdır.  Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik 'ötanazi' uygulamasını CHP'li hiçbir belediye kabul etmeyecek ve uygulamayacaktır. Sokak hayvanlarının yaşam hakkını sonuna kadar savunmaya devam edeceğiz.  Akılları sıra elimizi kana bulayacaklarını zannediyorlar. Avuçlarını yalarlar, bizi kendileriyle karıştırmasınlar. CHP olarak, Genel Başkanımız Sayın Özgür Özel'in de belirttiği gibi, bu yasa ile ilgili olarak 'Kırmızı alarmdayız.'  'Kısırlaştır, aşılat, yerinde yaşat' diyoruz! Sokakta yaşayan hayvanları esarete ve ölüme mahkum eden bu yasaya HAYIR diyoruz!"

Yaşam hakkını savunmak zorundayız

Basın açıklamasına katılarak destek veren Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli de yerel gazetecilerin sorularını yanıtlayarak, "Yasanın uygulanacak bir tarafı maalesef yok. Sokak hayvanları için bir çözümü değil, çözümsüzlüğü öneriyorlar. Bakanlıkların hiçbir dahili yok. Yerel yönetimlerle birlikte bakanlık ortak kampanyalar yapıp, kısırlaştırmayı toplu olarak gerçekleştirebilecek bir güç birliğine erişebilecekken, yalnızca hayvanları sokaklardan alıp, kafeslerde yaşamaya mahkum etmemizi bekliyorlar. Ama bunu kabul etmemiz söz konusu değil. Biz, sınırlarımız içerisinde, yalnızca insanların değil, her türlü canlının yaşam hakkını sonuna kadar savunmak zorundayız. Bu yaşam ve doğa sadece bizlere değil, herkese, bütün canlılara ait. Bu nedenle burada olan her canlının can sağlığı da bizlere emanet. Onları öldürmek değil, onları yaşatmak zorundayız" diye konuştu.

Kafeslenmeyi hiçbir canlı hak etmez

Barınak iyileştirme projesi hakkında da bilgi veren Başkan Denizli, "Barınakla ilgili iyileştirme projemiz, zaten seçim döneminde çizimlerimle vatandaşlarımızla paylaştığımız gibi bir hayvan yaşam alanımız olacak. Bu projemizin bugünkü yasayla bir ilgisi yok. Bizlere emanet olan canların daha iyi koşullarda bakılması için tamamen doğal yaşamdan esinlenerek hazırlanmış bir ortamı hayvanlarımıza sağlayacağız. Barınakların kafes düzeniyle olması zaten hiçbir canlının hak etmeyeceği koşullardır. Ben, aday olduğum günden bu yana hayvanların kafeslere kapatılmasına karşı olduğumu dile getiriyorum. Kafes düzenine karşıyım. Bu nedenle barınaklarda, ne bugünkü koşullarda, ne önümüzdeki süreçte yenilenmiş kafeslere yer vermeyeceğim" sözlerini kullandı.

Kaynak: Çeşme'nin Sesi