Çocukların sağlıklı gelişiminde yürüyüş ve hareket kabiliyetlerinin doğal seyrinde ilerlemesi, genel sağlık durumlarının önemli bir göstergesi olarak öne çıkmaktadır. Ancak bazı çocuklarda yürüyüş sırasında topallama belirtisi görülebilmekte. Bu durum basit bir kas gerilmesinden ciddi ortopedik problemlere kadar geniş bir yelpazede nedenlerden kaynaklanabilir. Uzmanlar, ebeveynleri bu duruma karşı dikkatli olmaları ve erken müdahalede bulunmaları konusunda sık sık uyarılarda bulunmaktadır.

Çocuğunuz bunu yapıyorsa dikkat: Hemen bir uzmana gitmelisiniz

Bir çocuğun yürürken bir bacağı diğerine göre daha az veya daha farklı bir şekilde kullanması durumuna "topallama" denmektedir. Bu durum, genellikle ağrıya veya güçsüzlüğe bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda topallama göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Eğer bu belirtiyi çocuğunuzda görürseniz mutlaka bir hekime görünmelisiniz. 

Çocuklarda topallamanın nedenleri

Çocuklarda topallamanın nedenleri bir çok farklı sebebe bağlı gelişebilmektedir. Çocuklarda en sık karşılaşılan nedenlerden birisi ise büyüme ağrılarıdır. Genellikle gece ortaya çıkar ve sabah kalkıldığında topallamaya neden olabilir. Büyüme ağrıları zamanla geçici olsa da, sürekli hale gelirse dikkatle takip edilmelidir. Çocuklardaki her eklem veya kemik ağrısı büyüme ağrısı olarak nitelendirilmemeli, altta yatan neden mutlaka araştırılmalıdır.

Bir diğer topallama nedeni olarak kalça eklemi çevresinde oluşan enfeksiyonlar sayılabilir. Septik artrit veya osteomiyelit gibi enfeksiyonlar, kemik veya eklemi etkileyerek yürüyüş sorunlarına yol açabilir. Enfeksiyonlar diğer nedenlere göre daha az sıklıkla görülmektedir. Çocuklarda meydana gelen sinovit, özellikle viral enfeksiyonlar sonrası kalçada geçici iltihaplanmaya neden olabilir. Sinovit genellikle birkaç hafta içinde kendiliğinden geçse de, tedavi edilmezse kalıcı eklem hasarına neden olabilir. Bu nedenle geçici olabilecek topallama sorunlarının kalıcı hale gelmeden müdahale edilebilmesi için bir uzmana görünülmesi büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ