Kişiyi duygusal olarak etkileyen bazı olaylar aynı zamanda kalbin işleyişini de etkileyerek dengesini bozmakta. Stres hormonlarının aşırı salgılanmasıyla birlikte adrenalin hormonu fazlalaşır, mutluluk hormonu olan endorfin salgılanması ise azalır. Kalbin çalışmasında anormallikler görülür. Bu değişimler metabolizmayı etkiler ve kişide bazı belirtiler oluşur. 
En yaygın görülen belirtiler kalp çarpıntısı, nefes darlığı, göğüste sıkışma ve ağrıdır. Kişiler tarafından kalp krizi gibi yaşansa da Kırık Kalp Sendromunda koroner arter tıkanması yoktur. Yapılan EKG ve kan testlerinde de iki hastalık arasında farklar bulunmaktadır. Tetkikler yapılmadan önce kişiye belirtiler olmadan önce ani duygu değişimlerine neden olan bir olay yaşayıp yaşamadığı sorulması önemlidir.

Vakaların yüzde 90’ı kadınlar  

Sendrom, yüzde 90 oranında 50 yaş üstündeki kadınlarda teşhis edilir. Hayatı tehdit etme düzeyi kalp hastalıklarının birçoğunun aksine daha azdır. Doğru tedavi ele hastalık birkaç hafta sonra tamamen iyilerşir. AnHayatı tehdit eden seyirler nadirdir, hastalık genellikle birkaç hafta sonra tamamen iyileşir.
Kırık kalp sendromu geliştiren erkeklerin şiddetli bir seyir geçirme olasılığı daha yüksektir.
 Kırık kalp sendromu çok uzun süredir bilinmediği ve nispeten nadir görüldüğü için "kırık kalp" hakkında hala cevaplanmamış birçok soru bulunur.

Kırık kalp sendromunun nedenleri nelerdir?

Bilim insanları, yaşamdaki duygusal olarak stresli bir olayın (örneğin bir akrabanın kaybı, ayrılık veya travmatik bir deneyim) genellikle hastalığı tetiklediğini varsayar.

Kırık kalp sendromunu genellikle hayattaki duygusal olarak stresli bir olayın tetiklediğine inanılmaktadır.
Ayrıca belirli tedavilerin ve nadiren önceden var olan koşulların kırık kalp sendromunu tetikleyebileceğine dair kanıtlar da vardır:
Kemoterapi ile kanser tedavisi, Kan zehirlenmesi (sepsis), Astım veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) gibi solunum yolu hastalıkları, Anksiyete bozukluğu gibi zihinsel bozukluklar, Sigara ve alkolün kötüye kullanımı, Uyuşturucu kullanımı veya bırakılması, Artan kan yağ seviyeleri (hiperlipidemi)
Bu tür faktörlerin neden kırık kalp sendromuna neden olduğu henüz yeterince araştırılmamıştır. Yaşın yanı sıra bazı hormonların da önemli bir rol oynadığı varsayılmaktadır.
Örneğin adrenalin ve noradrenalin stres hormonlarının artan miktarları genellikle kırık kalp sendromlu kişilerin kanında bulunur. Bu hormonlar kalp kasına zarar verebilir.

Kadınları neden daha fazla etkiler?

Ayrıca özellikle kadınlar menopozdan sonra kırık kalp sendromu yaşarlar. Menopozdan sonra kadınların vücutları artık seks hormonu östrojeni üretmez. Bu hormonun stres hormonlarının etkilerini azalttığı ve dolayısıyla kardiyovasküler sistem üzerinde koruyucu etkisi olduğuna inanılmaktadır. Vücuttaki östrojen miktarı azalırsa koruyucu etkisi de azalır.

Kırıl kalp sendromunun belirtileri nelerdir?

Ani göğüs ağrısı, nefes darlığı ve bayılma, kırık kalp sendromunun en yaygın belirtileridir. Kalp krizi geçirenlerden ayırt edilemezler.
Bazı insanlar kalp yetmezliği gibi komplikasyonlar geliştirir. Nefes darlığı, yorgunluk ve bitkinliğin yanı sıra vücutta su tutulması da bunun tipik belirtileridir.

Kırık kalp sendromunu kalp krizinden nasıl ayırt edebiliriz?

Bilinç kaybı, hafıza kaybı, sürekli kusma veya baş dönmesi gibi belirtiler görüldüğünde ambulans çağrılmalıdır. Kırık kalp sendromunun belirtileri kalp krizi belirtilerinden ayırt edilemediğinden hayatı tehdit eden komplikasyonları önlemek için hızlı hareket etmek gerekir.

Kırık kalp sendromu nasıl seyreder?

Kırık kalp sendromu geçiren çoğu kişinin kalp fonksiyonu birkaç hafta içinde kendi kendine normale döner. Kırık kalp sendromu geçiren birçok kişinin kalp fonksiyonu birkaç hafta içinde kendi kendine normale döner.

Kırık kalp sendromu nasıl tedavi edilir?

Çoğu insan kırık kalp sendromundan kendi kendine iyileşir. Hastalığın seyri hafifse tedaviye gerek yoktur.Tedavinin temel amacı, komplikasyon riskini azaltmak veya zamanında tedavi etmektir.
Bu nedenle kalp fonksiyonu en az 24 saat elektrokardiyogram (EKG) ile izlenir. Kırık kalp sendromu olan bir kişi komplikasyon riski altındaysa, en az 72 saat boyunca izlenmelidir.
Kırık kalp sendromu kalp yetmezliğine yol açarsa, ilaçla tedavi edilir – örneğin beta blokerler ve ACE inhibitörleri. Bu, kalp kası üzerindeki yükü azaltmalı ve pompalama kapasitesini artırmalıdır.
Daha ciddi komplikasyonlar durumunda yoğun bakım tedavisi gereklidir. Bu, örneğin kardiyojenik şok için geçerlidir. Bu durumda kalp artık vücuda yeterli oksijen sağlayamamaktadır. Yoğun bakım ünitesindeki özel makineler bu görevi en azından geçici olarak üstlenebilir.