Eşitlik İçin Kadın Platformu, spor alanında eşit temsil için kadınlara en az yüzde 50 kontenjan ayrılması ve merkezi sistemden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çizerek, sporda ayrımcılığa karşı mücadele çağrısı yaptı. Eşitlik İçin Kadın Platformu, yayımladığı basın duyurusunda şu ifadelere yer verdi:
"Üniversitelerin spor eğitimi veren bölümlerinin kontenjanları bu yıl ÖSYM tarafından belirlendi. Özel yetenek sınavları ve yerleştirmeler de merkezileştirilerek ÖSYM’ye bağlandı. ÖSYM’nin 2024 yılı Spor Bilimleri İçin Özel Yetenek Sınavı Kılavuzu’nda kadınlara ayrılan kontenjan yüzde 40’a düşürüldü.
Kadın sporculara negatif kota!
Örneğin; Eskişehir Teknik Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nin antrenörlük bölümüne 14 kadın 21 erkek, İzmir Demokrasi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Egzersiz ve Spor Bilimleri bölümüne 21 kadın 30 erkek, Akdeniz Üniversitesi ise 16 kadın 24 erkek öğrenci kabul edecek. Tüm üniversitelerde artık kadın sporculara negatif kota uygulanacak!
Kadın sayısının düşmesine yol açacak
Bu düzenlemeyle en çok öğrenci alan, spor alanında en büyük dokuz devlet üniversitesinde, kadın mücadelesiyle hayata geçen ve yıllardır uygulanan yüzde 50 kadın kontenjanı ortadan kaldırılmış oldu. Ayrıca kadın başvurusu düşük kaldığında erkeklere kaydırılan kontenjanlarda merkezileşme nedeniyle artık kaydırma yapılamayacak, bu da üniversitelerin kontenjan boş kalır gerekçesiyle kadın sayısını daha da düşürmesine yol açacak.
Sporda ayrımcılığa hayır!
Kadınların spor eğitimine ve aktivitelerine katılmasından rahatsızlık duyanlar zaten eşit düzeyde olmayan spora katılımı daha da aşağı çekmek için uğraşıyor. Medyası, siyasetçisi ve trol ordusu ile Kadın Voleybol Milli Takımını itibarsızlaştırmaya çalışan zihniyetle Afganistan’da kadınlara sporu yasaklayan zihniyetin çok farkı yok. Suudi Arabistan’da kadınların maça gitmesi serbest bırakılalı henüz bir iki yıl olmuşken herkesin Türkiye nereye sorusunu sorması, kadın erkek eşitliğinin ve laiklik ilkesinin tahrip edilmesini ülkenin en önemli sorunlarından biri olarak görmesi gerekir.
Sporda eşit temsil için kadınlara en az yüzde 50 kontenjan ayrılmalı ve merkezi sistemden vazgeçilmelidir.
Tüm atamalarda ve seçimlerde EŞİT TEMSİL!
Sporda Ayrımcılığa HAYIR"