Hünnap, Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle İzmir, Manisa, Aydın, Antalya, Mersin ve Adana illerinde yetiştirilmektedir. Sıcak ve yarı kurak iklimi seven bu meyve, uygun iklim şartlarıyla ülkemizde rahatça yetişebilir. Eylül ayında başlayıp ekim sonuna kadar süren hasat döneminde, bir hünnap ağacı yaklaşık 20 kilo meyve verebilir. Hünnap, 6 cins ve 25 türü bulunan bir bitkidir ve özellikle Batı ve Güney Anadolu'da tercih edilen bir tarım ürünü haline gelmiştir.

Hünnap meyvesinin faydaları

Hünnap, antioksidanlar, C vitamini, potasyum ve doğal karbonhidratlar açısından zengin bir kaynaktır.

Yüksek oranda antioksidan içeriği ile bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ambulans kullanım süresi 20 yıla çıkartıldı: Sağlıktan tasarruf olmaz Ambulans kullanım süresi 20 yıla çıkartıldı: Sağlıktan tasarruf olmaz
  • Doğal yatıştırıcı etkisi sayesinde uykusuzluğu giderir.
  • Kan basıncını düzenler ve kalp hastalıkları riskini azaltır.
  • Kabızlık gibi sindirim sorunlarını çözmeye yardımcı olur.

Yapılan araştırmalara göre, hünnap meyvesindeki polisakkaritler serbest radikalleri nötralize ederek iltihabı azaltabilir ve kanser hücrelerinin büyümesini engelleyebilir.

Hünnap nasıl yetişir?

Hünnap, sıcak toprakları tercih eden ve ilıman iklimde rahatça yetişebilen bir bitkidir. Yeterli güneş ışığı ve iyi drene edilmiş toprakta, kırsal veya kentsel alanlarda kolaylıkla yetiştirilebilir. İyi meyve vermesi için yaz mevsiminin sıcaklığına ihtiyaç duyan hünnap, güneşli bölgelerde rahatlıkla gelişir.

Tüketimi ve sağlık üzerindeki etkileri

Hünnap, çiğ ya da kuru olarak tüketilebilir. Çiğ olarak tüketildiğinde, içinde iki adet tohum bulunur ve bu tohumlar ayıklanarak yenir. Aynı zamanda hünnap reçeli de yapılabilmektedir. Günde 1 ila 3 adet tüketilen hünnap, kilo kontrolüne yardımcı olur, glikoz seviyelerini dengeleyerek vücudu destekler.

Hünnap, düşük kalorili ve yüksek lif içeriği ile sindirimi iyileştirir, vücuda enerji sağlar ve kilo vermeye yardımcı olabilir. Ayrıca, beyin fonksiyonlarını iyileştirir, kaygıyı azaltır ve sinir sistemi sağlığını korur.

Kaynak: HABER MERKEZİ