Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Arif Keleşoğlu, astım hastalarının sporla olan ilişkisi üzerine önemli açıklamalarda bulundu. Astım hastalığının doğru tedavi ve yönetimle spor yapmaya engel olmadığını belirten Keleşoğlu, düzenli fiziksel aktivitenin astım kontrolünü kolaylaştırdığını ifade etti. Astım hastalarının spor yapmaktan kaçınmamaları gerektiğini vurgulayan Dr. Keleşoğlu, doğru tedavi ile sporun hastaların yaşam kalitesini artırabileceğini söyledi. "Fiziksel kondisyonu iyi olan astım hastalarında atakların ciddi ölçüde azaldığı bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu nedenle, astım kontrol altında olduğu sürece spor yapmak hem kapasiteyi artırır hem de hastalığın yönetimini kolaylaştırır" dedi.

Genç yaşta kolon kanseri oldu: Çareyi İzmir’de buldu Genç yaşta kolon kanseri oldu: Çareyi İzmir’de buldu

Astımı tetikleyen faktörler

Astımın, hava yollarının kronik iltihaplanması sonucu oluşan ve genellikle ataklarla seyreden bir hastalık olduğuna dikkat çeken Keleşoğlu, alerjenler, soğuk hava ve ilaçların astım ataklarını tetikleyebileceğini belirtti. Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı ve göğüs sıkışması gibi belirtilerle kendini gösteren astım, kontrol edilmediğinde yaşam kalitesini olumsuz etkiliyor.

Astım hastalarının, iyi bir tedaviyle istedikleri sporu yapabileceğine değinen Keleşoğlu, pek çok elit sporcunun astımı olmasına rağmen başarılı performanslar sergilediğini hatırlattı. Egzersizin, akciğer kapasitesini artırarak genel sağlık üzerinde olumlu etkiler sağladığını ifade eden Keleşoğlu, astım hastalarının egzersiz sırasında ısınma ve soğuma hareketlerine dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, soğuk havalarda ağız ve burunun korunması, kirli havalarda ise yorucu aktivitelerden kaçınılması gerektiğini belirtti.

Spor seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Astım hastaları için spor seçiminin, hastalığın şiddeti ve tedavi sürecine bağlı olduğunu söyleyen Keleşoğlu, yüzme gibi sporların genellikle tavsiye edildiğini ancak kapalı havuz ortamındaki kimyasalların astımı tetikleyebileceğini ifade etti. Açık hava sporlarında soğuk havaya karşı önlem alınması gerektiğini belirten uzman doktor, dalış, buz hokeyi ve uzun mesafe koşu gibi yüksek riskli sporların astım hastaları için uygun olmadığını söyledi.

Dr. Arif Keleşoğlu, sporun astım tedavisini desteklediğini ancak tıbbi tedavinin esas olduğunu vurguladı. "Astım, doğru tedavi ve düzenli takiplerle kontrol altına alınabilir ve kişi normal hayatına dönebilir. Astımı tetikleyici faktörlerden korunmak ise tedavinin ayrılmaz bir parçasıdır" diyerek, hastalara uzman doktor gözetiminde hareket etmeleri gerektiğini hatırlattı.

Muhabir: EYLÜL SANSÜR