Orçun Buldaç- Solunum yolları; burun, bronşlar, akciğerler ve boğazı içeren bir sistemdir. Öksürük, bu sistemin yabancı maddelerden, mukus birikiminden, zararlı maddelerden etkilenmesini önlemeye yarayan bir koruma kalkanıdır. Öksürük, bu zararlı etkenlerin vücuda girmesini önlemek için otomatik olarak geliştirilen bir reflekstir. Solunum yollarında ortaya çıkan enfeksiyon, tahriş gibi olgular öksürme davranışını tetikler.

Enfeksiyonlar, astım, reflü, bronşit, solunum yolu tümörleri, sigara dumanı gibi etkenler de öksürüğe neden olur. Öksürüğün tedavisi için, doğru teşhis önemlidir. Öksürüğün çeşidi, doğal yollarla mı yoksa ilaçlarla mı tedavi edileceğini belirler.

Mukus dolu öksürükler ve ciğerden gelen öksürükler için bir doktora başvurmalı ve profesyonel hizmet almalısınız. Ancak kuru öksürüğü evde doğal yollarla çözmek mümkündür. Peki, öksürüğe ne iyi gelir? Öksürük nasıl geçer?

Kuru öksürüğe ne iyi gelir?

Kuru öksürük, boğazda meydana gelen tahriş durumlarında ortaya çıkan öksürük çeşididir. Çoğunlukla mukus olmadan ortaya çıkar. Bu öksürüğü çeşitli sıcak içeceklerle, bitki çaylarıyla yenmek mümkündür.

Öksürüğe iyi gelen bitki çayları

Kuru öksürükleri evde erişebileceğiniz malzemelerle yenmek mümkündür. Birkaç kolay yöntemle kuru öksürüğün yol açtığı rahatsızlık hissini giderebilirsiniz. Öksürüğe iyi gelen bitki çayları, bu yöntemlerden biridir.

-Nane Çayı

Nane çayı solunum yollarını rahatlatmak ve tahrişin gidermek konusunda oldukça etkili bir bitkidir.

-Zencefil Çayı

Zencefil çayı, öksürüğü azaltmaya yardımcı olan, antimikrobiyal özelliklere sahip bir çaydır.

-Adaçayı

Adaçayı, anti-inflamatuar özelliklere sahip bir bitkidir. Bu nedenle öksürüğü hafifletmeye ve boğazı rahatlatmaya yardımcı olur.

-Papatya Çayı

Papatya, anti-inflamatuar özelliklere sahip bir çiçektir. Bu nedenle öksürüğü hafifletmeye destek olur.

-Ihlamur Çayı

Ihlamur, boğazı rahatlatmaya yardımcı olur. Solunum yolları enfeksiyonlarında öksürüğü yatıştırır.

-Kekik Çayı

Anti-inflamatuar ve antiseptik özelliklere sahip olan Kekik Çayı, öksürüğün tedavisinde sıklıkla kullanılır.

-Okaliptüs Çayı

Okaliptüs yaprakları, içerdikleri uçucu yağlar sayesinde öksürük ve solunum yolu rahatsızlıklarını tedavi etmede yardımcı olur. 

Öksürüğe iyi gelen çorbalar

Zencefilli Havuç Çorbası: Havuç, içerdiği A vitamini sayesinde bağışıklık sistemini destekler. Zencefil de öksürüğün tedavisinde sıklıkla kullanılır. Bu nedenle, doğrudan tedaviye yönelik bir çorbadır.

Sebzeli Çorba: Havuç, kabak, patates gibi sebzelerle yapılan sebzeli çorbalar, çokça vitamin içerir. Bu vitaminler bağışıklığı güçlendirecektir.

Bal ve Limonlu Çorba: Balın yumuşatıcı etkisi vardır ve limon C vitamini içerir. Böylece bağışıklık sistemini desteklenir.

Tavuk Suyu Çorbası: Tavuk suyu vücudu besleyen, anti-inflamatuar özelliklere sahip bir besindir. Bu nedenle çorbalarda kullanılması şifalıdır. 

Öksürüğe iyi gelen yiyecekler

Öksürüğün etkilerini ve verdiği rahatsızlıkları, boğazı yumuşatan bazı besinlerle hafifletebilirsiniz. Bu besinler şöyle sıralanabilir:

-Soğan ve Sarımsak

-Yoğurt ve Fermente Besinler

-Balık

-Havuç ve Tatlı Patates

-Limon

-Bal

Muhabir: Orçun Buldaç