Urla, Ege Bölgesi’nin en güzel tatil beldelerinden biridir. Tarihi dokusunu korumayı başarmış küçük köyleri, sakin havası ve tertemiz denizi ile tatilcileri kendisine çeken Urla, ziyaretçilerine bol huzur vadetmektedir.

Birbirinden güzel koylarında berrak Ege denizinin sularına kendinizi bırakacağınız huzurlu tatilin adresi Urla, doğal güzellikleri, görülmeye değer tarihi yapıları ile de dikkat çekmektedir.

Yazın Urla'da tatil planı yaparak harika bir tatil geçirebilir, kışın ise huzurun keyfine varabilirsiniz. Eğer İzmir'de oturuyorsanız da hafta sonu kaçamağı için Urla en uygun yerlerden biri.

Urla'da gezilecek yerler

Özellikle Osmanlı döneminden kalma camileri, hamamları ve kervansaraylarıyla dikkat çeken belde de görmeniz gereken başlıca yerlerden biri Karantina Adası. Osmanlı döneminde bulaşıcı hastalıkların önüne geçilmesi amacıyla kullanılan ada aynı zamanda hiç dalgalanmayan antik plajıyla deniz keyfini yaşama imkânı sunuyor. Anadolu’nun ilk zeytinyağı üretim tesisi olma özelliğine sahip Klazomenai Zeytinyağı İşliği, Gazhane Binası, Necati Cumalı Anı ve Kültür Evi, Urla Su Altı Müzesi de gezi planlarınıza dahil edebileceğiniz diğer yerler arasında.

Aynı zamanda Tarihî Arasta Çarşısı ve Malgaca Pazarı’na uğrayıp dükkânları ve tezgâhları gezip sonra da Urla Sanat Sokağı'na uğrayıp bir kafede mola veribilirsiniz.

Urla'nın tarihi ile ilgili bilgi almak isterseniz de Urla Kent Tarihi ve Arşivi'ni gezebilirsiniz.

Urla'nın yeni yapılan Çeşmealtı sahilinde uzun bir yürüyüş de huzur bulmanızı sağlayacak.

Urla'nın köylerine de gitmek isterseniz Bademler Köyü'ne mutlaka uğramalısınız. Bu köy tiyatrosu bulunan ilk ve tek köy özelliğini taşımaktadır.

Urla'da ne yenir?

Urla enginarı ile ünlü bir ilçedir. Burada enginarlı ciğer, enginarlı köfte, enginar burger ve en önemlisi enginar tatlısını tadabilirsiniz. Katmer, bal kabaklı sinkota, ıspanak balığı, bamya kızartması, Urla güveci, Urla mantısı, yöresel otlarla yapılan çalkama, Balıklıova un kurabiyesi, damat helvası yöreye özgü diğer tatlar arasında yer alıyor.

Urla'ya nasıl gidilir?

Urla ile İzmir arası 35 kilometredir. İzmir'de Urla'ya özel aracınızla Narlıdere yolu üzerinden gidebileceğiniz gibi, otobana çıkarak ve Seferihisar çıkışını kullanarak da gidebilirsiniz.

Aynı zamanda metro veya tramvayı kullanarak Fahrettin Altay'a gidebilir ve buradan kalkan Urla otobüsüne veya minibüslerine binebilirsiniz.

Kışın olmasa da yazın Urla'ya vapur seferleri de düzenlenmektedir.

Editör: Özlem Çimen Durmaz