SEMRA İĞTAÇ- Göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, yaş ilerledikçe sıkça görülen kataraktın belirtilerini ve tedavi yöntemlerini İZ Gazete’ye anlattı. Katarakt nedir, katarakt ameliyatı nasıl yapılır? İşte katarakt hakkında en çok merak edilenler!

Katarakt nedir?

Katarakt, görmeyi bozan ve özellikle ileri yaştaki nüfusta ciddi görme sorunlarına yol açan yaşa bağlı hastalıklardan biridir. Katarakt, göz bebeğimizin hemen arkasında bulunan saydam merceğin yaşa bağlı olarak bulanmasıyla ortaya çıkar.

Kataraktın tedavisi

Kataraktın herhangi bir ilaçla tedavisi mümkün değildir ve zamanla görmeyi ciddi bir şekilde bozabilir. Kataraktın tek tedavi yöntemi ameliyattır.

Katarakt ameliyatı

Katarakt ameliyatı, tüm dünyada en çok yapılan ameliyatlardan biridir. Dünya genelinde yıllık yaklaşık 30 milyon katarakt ameliyatı yapılmaktadır. Türkiye'de ise bu sayı yıllık yaklaşık 650 bindir. Ameliyat sıklığı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir; ekonomik ve entelektüel düzeyi yüksek toplumlarda daha sık yapılmaktadır.

Türkiye'de katarakt ameliyatı

Türkiye'de yaklaşık 90 milyon nüfus içinde yıllık 650 bin katarakt ameliyatı yapılmaktadır. Bu da nüfusun yaklaşık binde altısına denk gelmektedir. Ameliyatların büyük çoğunluğu 65 yaş üzerindeki nüfusta yapılmaktadır. Türkiye'de toplam nüfusun yüzde 10-11'i 65 yaş üzerindedir.

Katarakt ameliyatı talebi

Nüfusun yaşlanması ve görsel ihtiyaçların artması nedeniyle, daha erken yaşlarda katarakt ameliyatı talepleriyle karşılaşılmaktadır. İnsanlar, daha iyi görme düzeyi istedikleri için ameliyatı daha sık tercih etmektedir.

Ameliyat yöntemi ve süreci

Katarakt ameliyatı, FAKO yöntemiyle yapılmakta ve gözün içerisine bir yapay mercek yerleştirilmektedir. Bu ameliyat yaklaşık 15-20 dakika sürer ve genellikle hastanede yatmayı gerektirmez. Anesteziye ihtiyaç duyulmadan yapılan bir ameliyattır.

Ameliyat sonrası bakım

Ameliyat sonrası bakım önemlidir. Göz damlalarıyla tedavi edilir ve ameliyat sonrası bir hafta 10 gün boyunca göze dokunmamak, su kaçırmamak gereklidir. Katarakt ameliyatları dikişsiz yapılır, bu nedenle enfeksiyondan korunmak için özen gösterilmelidir.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ