Semra İğtaç- Türkiye'nin 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, doğumunun 140. yılında İzmir'de, Konak ilçesinde anı evine dönüştürülen doğduğu evde düzenlenen törenle anıldı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve İsmet İnönü'nün torunu, eski milletvekili Gülsün Bilgehan'ın ve belediye meclis üyelerinin katıldığı törende, İnönü'nün anıları paylaşıldı.

Bu evde doğdu

Törende konuşan Gülsün Bilgehan, dedesi İsmet İnönü’nün İzmir ile olan derin bağını vurguladı. "İsmet İnönü, bu evde doğdu ve İzmir’den kopmadı. Bugün dedemin doğum günü ve onu doğduğu evde anıyor olmaktan dolayı büyük bir heyecan içindeyim" dedi. İnönü'nün hatıralarında bu evi sıkça anlattığını belirten Bilgehan, "Dedem, bu mütevazı evi şahane bir köşk gibi görürdü. İzmir’i ve burada geçirdiği zamanları çok severdi" ifadelerini kullandı.

Bilgehan, ayrıca İnönü’nün gençlik yıllarında İzmir’de yasaklı kitaplara ulaşabildiğini ve bu kitapların onun entelektüel gelişimine katkı sağladığını aktardı. "Dedemin İzmir’de okuduğu bu kitaplar sayesinde Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı, Türkiye'nin ilk başbakanı ve Lozan'ı imzalayan kahramanı oldu" dedi.

Sadece bir devlet adamı değil

İsmet İnönü'nün Türkiye’yi İkinci Dünya Savaşı'ndan uzak tutarak, daha sonra çok partili demokrasiye geçişi sağlayan bir lider olduğunu da hatırlatan Bilgehan, "Dedem, sadece bir devlet adamı değil, aynı zamanda demokrat bir insandı" diye konuştu. Törene katılanlara ve İzmir Belediyesi'ne teşekkürlerini sunan Bilgehan, "Bu ev bizler için çok kıymetli. Burası sadece bir anı evi değil, aynı zamanda büyük bir miras" diyerek sözlerini tamamladı.

İki önemli isminden biri

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, törende yaptığı konuşmada, İsmet İnönü'nün Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerini atan büyük liderlerden biri olduğunu vurguladı. Tugay, "Eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti varsa, bunu Mustafa Kemal Atatürk'ün en yakın silah arkadaşı ve Kurtuluş Savaşı'nın kahraman komutanlarından biri olan İsmet İnönü'ye de borçluyuz. Lozan'da ayrı bir destan yazmış, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı görevlerinde bulunmuş, Cumhuriyet Halk Partisi'nin Genel Başkanlığı’nı yapmış ve Türkiye tarihinin en önemli iki isminden biri olmuştur" dedi.

Bu gerçek pek bilinmiyor

İsmet İnönü'nün İzmir’de doğmuş olmasının şehir için büyük bir onur olduğunu belirten Tugay, "Ne yazık ki bu gerçek pek bilinmiyor. İzmir olarak ona daha fazla sahip çıkmalıyız ve onun değerlerini şehrimizde daha çok yaşatmalıyız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin temel taşlarıdır

Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, İsmet İnönü'nün Türkiye Cumhuriyeti'ne bıraktığı büyük mirasa dikkat çekti.

Mutlu, "Aydınlık, laik ve çağdaş bir ülkenin mimarı İsmet İnönü'nün 140. doğum gününü anmak için buradayız. Onun bize bıraktığı miras, modern Türkiye’nin temel taşlarıdır. Bugün burada, bağımsızlık ve çağdaşlık rotasını çizen iki büyük liderden biri olan İsmet İnönü'yü, Mustafa Kemal Atatürk ile saygıyla anıyoruz" dedi.

Ayrıca, İnönü'nün torunu Gülsün Bilgehan ile bu anlamlı günde bir arada olmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Mutlu, "İzmir ve ülkemiz, İnönü'nün belirlediği bağımsızlık yolunda kararlılıkla ilerlemeye devam edecek" diye ekledi.

Tören, İsmet İnönü'nün doğduğu evde yazdığı mektuplar, kıyafetleri ve belgelerinin sergilendiği bölümlerin katılımcılar tarafından gezilmesiyle sona erdi. Ziyaretçiler, İnönü'nün yaşamına dair önemli detayların yer aldığı bu sergide, Türkiye Cumhuriyeti'nin temelini atan liderlerden birini yakından tanıma fırsatı buldu.

Muhabir: SEMRA İĞTAÇ