Ege Bölgesi'ndeki balıkçılar, 1 Eylül'de başlayan av sezonunun sonuna yaklaşırken, geçen yılın üzerinde bir balık avlayarak sezonu tamamlamaya hazırlanıyor. 15 Nisan'da sona erecek olan sezon boyunca yaklaşık 1800 balıkçı yoğun mesai harcadı. Balıkçılar, "Vira bismillah" diyerek denize açıldı ve yakaladıkları balıkları, İzmir'deki su ürünleri haline getirerek Türkiye'nin dört bir yanına ve yurt dışına gönderdiler.
Sezonun ilk aylarında özellikle sardalya ve hamsi gibi balıklar pazara bolca ulaştı. Ancak Ocak ayı sonrasında, etkili olan rüzgarlar ve su sıcaklıklarının artması nedeniyle balıkçılar istenilen verimi alamadı. Bu duruma bağlı olarak, Ege Bölgesi'nde 53 bin ton civarında balık sevkiyatı gerçekleşti. Bu balıkların bir kısmı ihracata gönderilirken, bir kısmı ise Türkiye’nin diğer bölgelerine dağıtıldı.
İzmir, Türkiye'nin balık pazarı
İzmir, su ürünleri sektörünün kalbinin attığı şehirlerden biri olarak öne çıkıyor. İzmir Balıkçı İşadamları Derneği Başkanı Şahin Çakan, Ege Bölgesi’nde 10 bin ailenin balıkçılıkla geçimini sağladığını belirterek, Ege'nin 100'den fazla balık türü ile Türkiye'nin en zengin deniz ürünleri çeşitliliğine sahip bölgelerinden biri olduğunu vurguladı. Çakan, geçen yıl yaklaşık 50 bin ton balık avlandığını ve bu yıl Ocak ayına kadar oldukça bereketli bir sezon geçirildiğini ifade etti.
Çakan, bu yıl Ege'de hava koşulları ve müsilaj (deniz salyasının) gibi olumsuz etkenlerin, av sezonunun verimliliğini düşürdüğünü belirtti. Ege Bölgesi'nde bu sezon 53 bin ton civarında bir balık sevkiyatı gerçekleştiğini söyleyen Çakan, bu sevkiyatın büyük bir kısmının sardalya ve hamsi olduğunu belirtti.
Balıkçılar umutlu
Sezonun başlangıcında oldukça bereketli bir av dönemi geçiren balıkçılar, Ocak ayından sonra bekledikleri verimi alamadıklarını kabul etseler de, önümüzdeki dönemde denizlerden daha fazla balık yakalamayı umut ediyorlar. Balıkçılardan Osman Akbıyık da bu konuda benzer bir görüş belirterek, Ocak ayından sonra denizlerin verimsizleştiğini, ancak yine de sektördeki hareketliliğin devam ettiğini ifade etti.
Ege Bölgesi'ndeki balıkçılar, 2023 av sezonunun sonunda geçen yılın üzerinde bir başarı elde etseler de, hava şartlarının ve çevresel faktörlerin bu sektördeki dengeyi nasıl etkilediği bir kez daha gözler önüne serildi.