Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ömer Ufkun Yıldırım, hızlıca iyileşmek için kullanılan grip ilaçlarının yeni hastalıklara davetiye çıkarabileceğini söyledi. 

Yıldırım; özellikle üst solunum yolları enfeksiyonlarında yaz kış kullanılan, gribe, nezleye, üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlı şikayetleri azaltan, semptomları hafifleten ilaç gruplarının doktora danışılarak kullanılması gerektiğini ifade etti.

Her hasta grubu kullanmamalı

“Bu ilaç gruplarının içerisinde özellikle fenilefirin veya psödoefedrin dediğimiz bir etken madde mevcut" diye konuşan Yıldırım, "Her hasta grubunun maalesef bunu kullanması uygun değil ve sakıncalı. Fenilefrin ve psödoefedrin sempatomimetik ajanlardır ve bu vücudumuzdaki salgıları azaltmaya yarar. Özellikle burun ve geniz akıntısı durumlarında. Ancak yan etki olarak çarpıntı ve tansiyon yüksekliğine sebep olabilir. Özellikle kalp, tansiyon hastalığı olanlarda, 65 yaş üzerinde ve küçük çocuklarda riskli seyredebilir.”

Kalp krizini tetikleyebilir

Yıldırım özellikle kronik rahatsızlığı bulunan kişiler ve yaşlıların bu tür ilaçları kullanırken mutlaka bir hekime başvurması gerektiğini söyleyerek şu uyarıda bulundu:

"Bu ilaçların kalp krizini tetikleyebileceğine, artırabileceğine dair yayınlar mevcut. Özellikle bu gruptaki hastaların dikkat etmesi gerekiyor. Burun akıntısını gidermek için kalp krizi riskini göze alınmamalı ve tansiyon dengesi bozulmamalı.”

Muhabir: Eylül Sansür