Batuhan KAYA- İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı Olağan Meclis Toplantısı birinci birleşiminde, İzBB emekçilerinin günlerdir eylemler yaparak İzBB Başkanı Cemil Tugay’ı protesto etmesine neden olan “Sosyal Denge Tazminatı” krizini aşacak önerge çıktı. Önergeye göre, Sosyal Denge Tazminatı’nın “yasal üst sınırı” aşan kısmının ödenmesi için Başkan Tugay’a İzBB Meclisi yetki verecek ve SDT krizinin aşılmasıyla TİS masası yeniden kurulacak. Hukuk Komisyonu’na sevk edilen önerge bugün 16:00’da görüşülecek. İlgili önerge ve önümüzdeki günlerde onlarca eylemin ardından yeniden kurulacak Toplu İş Sözleşmesi masası hakkında İz Gazete’ye konuşan Tüm-Bel Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Cevdet Keleş, “Mecliste verilen önergeyi olumlu karşılıyoruz. Zannedersem saat 16’da komisyon toplanacak, bunu da seyredeceğiz. CHP’nin komisyonda da çoğunluğu var ve bir problem çıkmayacağını düşünüyoruz” değerlendirmelerinde bulundu.

Keleş yaptığı açıklamada, “Sosyal Denge Tazminatı konusunda kriz yaşandığı süreçte iletişim kopmasaydı kriz daha hızlı çözülebilirdi. Yine de biz bu süreçte iletişimi hiç koparmamaya çalıştık. Talebimiz de bir an önce TİS masasının kurulmasıydı ve bunu tekrar tekrar söyledik. Cemil Başkanla olmasa bile bürokratlarıyla iletişimi hiç koparmadık” diye konuştu.

Geri adım atmayacağız

Geçmiş dönemdeki kazanımlarından vazgeçmeyeceklerini ve TİS masasına bu şartla oturacaklarını söyleyen Keleş, “Geçmişte de ifade ettik. Mevcut kazanımlarımızdan geri atmayacağız. Kazanımlı bir TİS imzalamak istediğimizi ve masada görüşmek istediğimizi ilettik. Vermiş olduğumuz bir taslak da var, o taslak üzerinden görüşmelerimizi devam ettireceğiz. Bu işin çözülmesinden yana sürekli tavır gösterdik. Aldığımız Sosyal Denge Tazminatları yarıya düşürüldüğü için tepki gösterdik. Enflasyonun bu kadar yoğun olduğu bir dönemde SDT’nin düşürülmesi bizi yoksullaştıran bir şeydi. Tepkimiz de bunaydı ve demokratikti” dedi.

Soruşturma açılacak bir şey yapmadık

Eylem yaptıkları süreçte 4 İzBB memuruna soruşturma açıldığı ancak soruşturma açılacak bir durum olmadığını kaydeden Keleş, arkadaşlarının arkasında duracaklarını ifade ederek şöyle konuştu:
“Biz yaptığımız eylem ve etkinliklerde soruşturmaya konu olacak herhangi bir şeyin olmadığını düşünüyoruz. Böylesi bir soruşturma açıldı 4 arkadaşımıza ama eylemlerin bu kadar yükseldiği bir dönemde bunun olmaması gerekiyoruz. Demokratik haklarımızı kullandığımız için bizlere soruşturma açılmaması gerekir. Zaten her zaman bunları söyledik, savunma verdiğimizde de bunları söyledik.”

Muhabir: Batuhan KAYA