Eylül Sansür- Dikili, İzmir’in kuzeyinde yer alan ilçelerdendir. İlçe, konumu itibariyle Ege Denizi’nin kıyısında ve Midilli Adası’nın karşısında bulunur. Ayvalık, Bergama ve Aliağa ilçelerine komşudur. İlçe merkezinin  batısı Ege denizi, güneyi Kızılçukur ve kuzeyi de ova ile çevrilidir.

Dikili’nin tarihi, M.Ö. 4000 ile 5000 yılları arasına dayanır. Bölgedeki ilk yerleşim yerleri olan Ağıltepe ve Kaletepe, Aterneus olarak da bilinmektedir. Aterneus, Pytani, Astria ve Teutronia gibi antik kentler, Dikili’nin tarihini oluşturur. Bölgede ilk çağlarda; İranlılar, Lidyalılar, Frigyalılar ve Mysialılar yaşamıştır. Orta Çağda ise; Bizanslılar, Cenovalılar, Selçuklular bu bölgede yaşamıştır.

Dikili'de gezilecek yerler

Dikili ilçesi, doğal ve antik güzelliklerin bulunduğu zengin turizm potansiyeline sahip bir bölgedir. İlçe, merkezden denize girme olanağı sunduğu gibi uzun bir kumsal şeridi ile geniş bir sahil imkanı sunmaktadır. Dikili’de tarihi ve kültürel gezilerin dışında, gezilip görülmesi gereken doğal güzellikler de bulunur, bu güzellikler şöyle sıralanabilir:

Nebiler Şelalesi

Nebiler Şelalesi; düdeni ve güzel trekking parkurları ile genç turistlerin doğa yürüyüşü ve trekking aktiviteleri için sıklıkla tercih edilir.

Dikili Atatürk Botanik Bahçesi

Burası, ülkemizin en yetkin ve uluslararası nitelikteki tek botanik bahçesidir. Tropik bölgelerden Alp dağlarına kadar çok geniş bir coğrafyaya ait pek çok bitki türünü barındırır. Yaklaşık üç bin bitki çeşidinin yarattığı renk cümbüşü ile ziyaretçilerine keyif veren güzelliği ve zenginliği dünyaca bilinir.

Dikili’de bulunan ılıcalar

Nebiler Ilıcası:  Suyunda hidroasenat bulunan bu ılıca; ağrı dindirici özelliğe sahiptir. Romatizma, kemik ağrıları, kas ağrıları gibi problemlere iyi geldiği düşünülür.

Çamur Ilıcası: Ilıca, içerisinde çamur banyosu yapıldığı için bu adla biliniyor. Kaynaktaki suyun içinde, erimiş silisyum ve birçok mineral bulunur. Ağrı, sızı, romatizma ve cilt hastalıklarına iyi geldiği düşünülür. 

Bademli Deniz Ilıcası: Mevsim fark etmeksizin, burada hem denize hem ılıcaya girebilirsiniz. Hidroasenat ve arsenik içeriği bulunan suyun; ağrı, sızı, romatizma, böbrek taşı ve cilt hastalıklarına iyi geldiği bilinir.

Kocaoba Ilıcası:  Bu ılıcanın su sıcaklığı 45-56 derece arasındadır.

Dikili, su kaynakları ve mesire yerleriyle meşhurdur. Ayrıca, Karaçam ve Alaçam Ormanları Dikili’nin nefesi olarak bilinir ve harika bir doğal güzelliğe sahiptir. Alaçam ormanları içinde birçok kamp alanı bulunur. Dikili’nin merkezi konumlarından olan Çandarlı, hem merkezi bir yerde bulunup hem de tatil yapmak isteyenlerin merkezidir. Sahip olduğu kasaba havasıyla Çandarlı, şehir merkezinden uzaklaşmak isteyenlerin göz bebeğidir.

Dikili’ye nasıl gidilir?

-Dikili’ye girmenin en kolay yolu, öncelikle İZBAN ile Aliağa’ya ulaşmaktan geçer. Aliağa Aktarma Merkezi’nden 837 numaralı ESHOT hattına bindiğinizde bölgeye kolayca ulaşabilirsiniz. Bu ESHOT hattı, D tarifesine dahildir. Tam bilet ücreti güncel olarak 38,62 TL’dir.

-Dikili’ye İzmir Otogar’dan ulaşmak isteyen yolcular Dikili Seyahat’in otobüslerini tercih edebilirler. Otobüsler genellikle saat başı kalkıyor. Yolculuklar ortalama 2 saat sürüyor.

-Aliağa’dan Dikili’ye ulaşmak için ayrıca Dikili minibüsleri mevcuttur. İZBAN durağının karşısında bulunan minibüsler, yolcu sayısını tamamladıkça kalkıyor. Bu minibüslerle Dikili’ye de, Çandarlı’ya da ulaşmak mümkün.

Muhabir: Eylül Sansür