Türkiye’de yaygın olarak üretilen ve tüketilen zeytin ile zeytinyağında hem üreticiler hem tüketiciler açısından sıkıntılı bir süreç yaşanıyor. Zeytin için söylenilen ‘var yılı’ ve ‘yok yılı’ dönemlerinden bu sene ‘yok yılı’ iken iklim değişikliğinin getirdiği kuraklığın etkisiyle hasat dönemi de verimsiz geçiyor. Bu bağlamda zeytin ve zeytinyağında rekoltenin düşük olacağı, dolayısıyla da fiyatların yükseleceği öngörülüyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çiftçiler Sendikası (Çiftçi-Sen) Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu ile Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şube Başkanı Hakan Çakıcı, bu yıl zeytin ve zeytinyağında üreticinin de tüketicinin de yüzücünün gülmeyeceğini ifade etti.

Yüzde 30'luk kayıp var

Bu yılki zeytin hasadının kuraklıktan dolayı verimsiz geçtiğini kaydeden Çobanoğlu, “Ova arazilerde sulama imkânı var ancak dağlık arazilerdeki zeytinler için sulama söz konusu değil. Yağışların da yetersiz olması nedeniyle zeytinlerde kuruma var, yağlanma oranı düşük… Zaten bu yıl yok yılıydı. Rekoltede geçen yıla oranla en az yüzde 30 kayıp var. Dolayısıyla fiyatlar da o yüzden aşırı yükselecek. Hem zeytin hem zeytinyağı fiyatlarında geçen seneye oranla yüzde 100’lük bir artış söz konusu olabilir” diye konuştu.

Fiyatlar yükselecek

Zeytin ve zeytinyağının bu yıl ancak tadımlık tüketilebileceğini belirten Çakıcı da şunları söyledi: “Bu sene hem yok yılı olması hem de iklim değişikliğinin etkisi nedeniyle ürün çok az… Yağ ve zeytin az olacağı ve fiyat yüksek olacağı için tüketici ürünlere ulaşmakta zorlanacak. Ayrıca ihracat yasağı kalkar ve yurtdışı talebi karşılanmaya kalkılırsa da biz iç piyasada yağ bulamayız. Biz zaten bu yıl zeytin ve zeytinyağını hem ürün azlığı hem fiyat yüksekliği nedeniyle ancak tadımlık tüketebileceğiz.”

Gizem TABAN ŞEBER

Muhabir/İzmir haberleri

Editör: Özlem Çimen Durmaz