İzmirlilerin yaz sıcaklarında tatil rotası arayışı sürüyor. Birbirinden güzel koy ve plajlar tatil seçeneği olarak keşfedilmeyi bekliyor. Bu koylardan biri de  efsanelere konu olan Gelinkaya Koyu. Peki Gelinkaya Koyu nerededir? Gelinkaya Koyu'na nasıl gidilir?

Gelinkaya Koyu

İzmir'in yaz tatilinde en uğrak rotalarından biri olan Gelinkaya Koyu, efsanelere konu olan bir koy olarak dikkat çekiyor.  Mavi bayrak ve plaj denetimi unvanına sahip olan bu koyda denizin suyu oldukça berrak ve dalgasız.  Bu cennet günübirlik bir tatil için aileniz ve arkadaşlarınızla yapacağınız bir plan adına en uygun seçeneklerden biri olmaya aday. Deniz suyu oldukça berrak bir yapıda olduğu için suyun altında olup biteni görebilmeniz adına deniz gözlüğü bulundurmanızı öneririz. Özellikle kademeli deniz derinliği ile çocuklu ailelerin en sevdiği koylardan biri olan Gelinkaya Koyu, huzurlu bir tatil arayışında olan ziyaretçilerini bekliyor.

Gelinkaya Koyu efsanesi

Gelinkaya Koyu, aynı zamanda birbirinden ilginç efsanelere de konu olmuştur. Bir efsaneye göre  girintili çıkıntılı olan bu koyun denizle çakıl taşlarının birleştiği noktasında enteresan bir kaya var. Oldukça değişik bir görünüme sahip bu kayanın herhangi bir hikâyesi olmamasına  rağmen burada yaşayan halk, bu kaya için kendilerince bir hikâye üretmiş. Bu hikâyeye göre, çok eski zamanlarda, sırtında çocuguyla beraber askerlerden kaçan bir kadın, kurtulamayacağını anlayınca kendisini kurtarması için tanrıya yalvarmaya başlar. Ve bir süre sonra artık kaçamayacağını anlayan kadın, oldugu yerde dona kalır ve tas haline dönüşür.

Bir diğer efsaneye göre ise uzun zamanlar önce Urla'da aynı mahallede yaşayan genç güzel bir kızla yakışıklı bir oğlan birbirine sevdalanmış. Durumu ailelerine açıklayıp evlenmek istemişler ama nedense her iki aile de bu sevgiye karşı çıkmış. Ardından gençler ise kaçmaya karar vermiş. İlk birkaç günü bir arkadaşının bağ evinde saklanarak geçirmişler. Yerleşmeyi düşündükleri yer İzmir olduğu için oğlan arkadaşının teknesini ayarlamış. Sabah olunca birlikte teknenin saklı olduğu koya doğru hızlıca yola koyulmuşlar. Ama hemen arkalarından ailelerinin geldiğini görünce oğlan demirli tekneye çıkartmak için kızı sırtına almış ve ne olduysa o zamn olmuş. Kaçan çocuklarına yetişemeyen aileleri arkalarından "Taş olun inşallah" diye beddua etmiş ve rivayete göre ikisi de sahil kenarında taş oluvermiş. 

Gelinkaya Koyu giriş ücreti 

Gelinkaya Koyu'nun sahil kısmında belediyeye ait bir işletme bulunuyor. Fakat bu koyda tatil keyfi yapmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Dilerseniz belirli bir ücret karşılığında plajda bulunan tesisten şezlong, şemsiye, soyunma kabini, duş ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.

Gelinkaya Koyu nerededir? Nasıl gidilir?

Gelinkaya Koyu, İzmir'in tatil cenneti Urla'da, şehir merkezine yaklaşık 30 dakikalık uzaklıkta bulunuyor.

Ulaşım: 738 numaralı Çeşmealtı-Urla ESHOT otobüsünü kullanarak Gelinkaya durağında inebilir ve Gelinkaya Koyu'na rahatlıkla ulaşabilirsiniz.

Özel aracıyla Gelinkaya Koyu'na gelmeyi tercih edenler için ise aşağıya bir harita bilgisi bıraktık. Haritaya tıklayıp yol tarifi oluşturduktan sonra kolaylıkla koya varabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi