SEMRA İĞTAÇ- CHP, Türkiye genelinde eğitim alanında yaşanan sorunlara dikkat çekmek için 81 ilde eş zamanlı basın açıklamaları düzenledi. Bu çerçevede, Konak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi Türkhan Saylan Kültür Merkezi önünde CHP Konak İlçe Başkanı Ozan İlgazi de bir basın açıklaması yaptı.

İlgazi, konuşmasında eğitim sisteminin mevcut durumu ve sorunlarına değinerek, "Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır. Çocuklarımızı ve gençlerimizi AKP karanlığına teslim etmeyeceğiz," dedi. İlgazi, eğitimde yaşanan sıkıntıların sadece bir günle sınırlı olmadığını, bu sorunların yıllardır devam ettiğini belirtti.

Eğitim sistemimizin niteliği yerle bir edilmiştir

AKP iktidarının eğitimi baltaladığını iddia eden İlgazi, liyakatsiz atamaların eğitimin niteliğini düşürdüğünü söyledi. Eğitimin dinselleştirildiğini ve piyasalaştırıldığını belirten İlgazi, köy okulları ve yatılı okulların kapatılmasıyla çocukların uzak okullara gitmek zorunda kaldığını ifade etti.

İlgazi, deprem bölgelerindeki çocukların hala birleştirilmiş okullarda eğitim görmek zorunda kaldığını ve gençlerin sınavlardaki başarı ortalamalarının düştüğünü vurguladı. 2022 PISA araştırmasında Türkiye’nin matematikte 39, fen bilimlerinde 34 ve okumada 36’ncı sırada yer aldığını belirten İlgazi, eğitim yatırımlarına ayrılan bütçenin her geçen yıl düştüğünü söyledi.

Çocuk işçiliği ve mesleki eğitim sorunları

Mesleki eğitim, Türkiye’nin eğitim gündeminin ana konularından biri olmaya devam etmektedir. İlgazi, MESEM’lerde çocukların iş öğrenen değil, iş gören kişiler haline getirildiğini belirtti. Çocukların 4 gün işe, 1 gün okula denerek okullardan uzaklaştırıldığını ve yasa dışı bir şekilde okul saati dışında ve hafta sonlarında ağır işlerde çalıştırıldığını vurguladı.

 İlgazi, "Yoksul halkın çocukları için tek seçenek haline gelen MESEM’lerde birçok çocuğumuz fiziksel ve ruhsal sorunlarla baş başa bırakılmıştır. Çocuklarımız buralarda uğradıkları iş kazalarında yaralanmaya ve ölmeye devam etmektedir" dedi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin araştırmasına göre 2013-2022 yılları arasında toplamda 616 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini belirtti. Son bir yılda ise MESEM’lerde 336 öğrencinin çıraklık yaparken iş kazası geçirdiğini ve 9 çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ekledi.

Ekonomik kriz ve eğitim

İlgazi, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ve sorumlu bakanlarının ekonomi bilimini göz ardı eden siyasal tercihleri ile Türkiye’nin büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya olduğunu söyledi. Halkın derin bir yoksullukla mücadele ettiğini ve çocuklarının beslenme çantasına bir yumurta bile koyamaz hale geldiğini belirtti. Mahmut Özer’in 2022-2023 Eğitim Öğretim yılının ikinci döneminde başlattığı okul öncesinde ücretsiz yemek uygulamasının yeni bakan Yusuf Tekin tarafından iptal edildiğini vurguladı. İlgazi, "Bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su ihtiyacı çocukların sağlıklı gelişimi için hayati derece önem taşımaktadır. TÜİK 2022 verilerine göre üç çocuktan biri (35,3) ciddi maddi yoksulluk ve yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıyadır. Yetersiz beslenme, çocukların fiziksel gelişimini, okul için hazır bulunuşluğunu, akademik başarısını ve okula devamını da etkilemektedir. Fakat iktidar bunu görmezden gelmeye devam etmektedir," dedi.

Mücadelemiz sürecek

İlgazi, eğitim sisteminin sorunlarının anlatmakla bitmeyeceğini ve 22 yıllık AKP iktidarının eğitim sisteminde yarattığı tahribatı sokaklarda, Meclis'te ve yargı yoluyla dile getirmeye ve mücadele etmeye devam edeceklerini belirtti. CHP olarak eğitim mücadelelerinin dün olduğu gibi bugün ve yarın da süreceğini söyledi. İlgazi, Mustafa Kemal Atatürk’ün “Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder” sözünü hatırlatarak, "Laik, bilimsel, nitelikli, demokratik, kapsayıcı ve kamusal eğitim haktır!" dedi.

Kaynak: SEMRA İĞTAÇ