BATUHAN KAYA- İzmir’in köklü sanayi kuruluşlarından Batı Anadolu Grubu, Bornova’da bulunan çimento fabrikasını İzmirli gazetecilere açtı. Batıçim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş önderliğinde gazetecileri ağırlayan ve üretim tesislerini gezdiren Batı Anadolu Grubu, basın mensuplarına 3 yıl önceki yönetim değişikliğinden sonra şirketin performansında gerçekleşen değişimi anlattı.

Batıçim Yönetim Kurulu Başkan Vekili Gülant Candaş basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, “Grubumuzun amiral gemisi Batıçim Batı Anadolu Çimento, 6 yıl sonra 2023 yıl sonu bilançosunda ilk kez konsolide bazda 2 milyar 55 milyon TL, Batısöke Çimento da 872,5 milyon TL ile 7 yıl sonra ilk kez net kâr açıkladı. Çimentoda ve betonda Ege'nin lideri olan grubumuz eskisinden daha güçlü. Yeni dönemde 40 milyon doların üzerinde yatırım planlıyoruz” diye konuştu.

Çiftay Grubu, 17 Ağustos 2021’de Batıçim Batı Anadolu’nun yaklaşık yüzde 30 oranındaki hissesini ve yönetim kurulunun fiili kontrolünü devraldı. Çiftay Grubu, sonrasında yaptığı alımlarla Batıçim Batı Anadolu’daki payını bir dönem yüzde 45’in de üzerine çıkardı. Çiftay’ın dışında şirketin geri kalan sermaye yapısında payların yüzde 12’si İstanbul Portföy Yönetimi Pre-IPO GSYF’ye, yüzde 7,01’i İstanbul Portföy İkinci Serbest Fon’a ait. Batıçim Batı Anadolu’nun halka açıklık oranı ise yüzde 46,03.  Yönetim değişikliği sonrası Batıçim Batı Anadolu 2023 yıl sonunda konsolide bazda, 6 yıl sonra ilk kez 2 milyar 55 milyon TL net kâr elde etti. Batısöke Çimento da 2023 yılını 7 yıl sonra ilk kez kârlı kapattı ve 872,5 milyon TL kâr açıkladı. İzmir’in en eski ve köklü sanayi gruplarından olan Batı Anadolu Grubu, finansal yapısındaki iyileşme sonrası önümüzdeki dönemde 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı planlıyor. 

Yatırımcılarımız memnun

Candaş, yapılan basın toplantısında son üç yılda hisse senetlerinin gösterdiği yükselişle yatırımcılarını memnun ettiklerini ifade ettikten sonra şirketin gelecek hedeflerini paylaştı. Candaş gelecek hedeflerini, “Çalışanlarımız, bölgemiz ve Türkiye ekonomisi için önemli olan köklü geçmişe sahip bu grup eskisinden daha güçlü. Geleceğe güvenle bakmanın gururunu yaşıyoruz, kârdan çok şirketlerimizdeki verimlilik bizim için daha önemli” diye ilan etti.

Grubun cirosu 480 milyon dolar

Batı Anadolu Grubu’nun cirosunun 480 milyon dolara ulaştığını ifade eden Candaş, “Yönetim değişimiyle artan verimlilik ve azalan borçlarla grubumuzun 2021 sonunda 217 milyon dolar olan konsolide cirosu, 2023 sonunda 480 milyon dolara ulaştı. İki yılda dolar bazında iki kattan fazla büyüdük. Ciromuzun dağılımına baktığımızda da yüzde 54’lük pay, grubun amiral gemisi iki şirketten, Batıçim ve Batısöke Çimento’dan geliyor” diyen Candaş, “Yurt içinde ve dışındaki yatırımlarla bölge ve ülke ekonomisine katkımızı daha da artırmak istiyoruz” diye konuştu.

Hedef yeni yatırımlar

Candaş, Aliağa başta olmak üzere 2025 yılı içerisinde yeni yatırımlar hedeflediklerini aktararak, “Geldiğimiz noktada üretim ve ihracatta, yani faaliyetlerimizde her şey yolunda. Şu anda bizim önceliğimiz borçluluk oranını en düşük seviyeye indirmek. Batısöke Çimento’da sermaye artırımına gitmeyi ve şirketimizi daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2024’te borçluluk yapısını azaltma hedefimize eriştikten sonra 2025 yılından itibaren şirketlerimiz için her şeyin çok daha farklı olacağını öngörüyoruz. Bizim gibi sanayi gruplarında yatırım durmaz. Bizim güçlü kaslarımızı daha da güçlendirmeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde toplam 40 milyon doların üzerinde yatırım yapmayı hedefliyoruz.” dedi.

Yıllık 90 milyon dolar ihracat yapıyor

Yıllık toplam 5 milyon 800 bin ton çimento ve 4 milyon 300 bin ton klinker kapasitesiyle Ege Bölgesi’nin en büyük kapasitesine sahip üreticisi olduklarını belirten Candaş, “Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği’nin verilerine göre 2023 yılında hem iç satışta hem de ihracatta Ege Bölgesi’nin en fazla satış yapan üreticisi konumunda yer aldık. Toplam ciromuzun yaklaşık 90 milyon doları ihracat gelirinden oluşuyor. Grubumuzun ithalatı yaklaşık 40 milyon dolar. Türkiye birçok sektörde cari açık verirken biz cari fazla veriyoruz. Türkiye çimento sektöründeki iç satışta pazar payımız yüzde 4’ün, ihracatta ise yüzde 8’in üzerinde” dedi.  

3 katı geliştirdik

Batıçim’i devraldıkları günden bu yana alternatif yakıt kullanımını 3 katına çıkardıklarını açıklayan Candaş, “Bugüne kadar Batıçim fabrikalarında yüzde 5 dolaylarında alternatif yakıt kullanımı varken, biz yeni yapılanmayla organize olarak, atıktan türetilmiş alternatif yakıt ikame oranımızı yüzde 5’ten yüzde 15’e çıkardık. Bu oranı önce yüzde 30'a, ardından yüzde 50'ye çıkarmak istiyoruz. Ayrıca güneş enerjisi yatırımları da planlarımız arasında yer alıyor” diye konuştu.

Muhabir: BATUHAN KAYA