Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali 11. kez İzmirlilerle buluşuyor.

1-11 Aralık 2023 tarihleri arasında gerçekleşecek festivalde İzmirliler şehrin farklı salonlarında oyunları izleme olanağını bulacak.

Tüm İzmirlilere çağrı

TAKSAV festivalin manifestosunda “başkalaşıma direnmek ve sahneden sokağa hayatı dönüştürmek” için tüm İzmirlileri festival seçkisinde yer alan oyunları izlemeye çağırıyor.

17’si yurtdışından olmak üzere 183 oyunun başvurduğu festivalde değerlendirme; oyunun tema ile uyumluluğu, teknik anlamında taşıdığı deneysellik, görsel sunum, sahneye uyum gibi kıstaslar dikkate alınarak Prof. Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Zeynep Altıok, Hülya Savaş, Yaşam Kaya ve Polat İnangül’den oluşan seçici kurul tarafından yapıldı.

izmir-tiyatro-festivali-11-kez-sahnelerde-temasi-belli-oldu

Kentin sanatsal ve toplumsal duyarlılığını arttırmayı önemseyen, tamamen gönüllülerden oluşan bir ekiple gerçekleştirilen festivalde, bu yıl İran, Sırbistan ve Azerbaycan’dan tiyatro ekipleri ve 23 ulusal oyun sergilenecek, oyunculuk, mask ve kukla yapım olmak üzere 3 ayrı atölye İzmirlilerle buluşacak.

Tiyatroyla daha önce tanışmamış, farklı nedenlerle tiyatroya gitme imkânı olmayanları tiyatroyla tanıştırmayı, buluşturmayı amaçlayan festival ilk 10 yılında 22.053 kişiyle bu hedefini gerçekleştirmişti.  Bu yıl da festival oyunlarından yarıdan fazlası sosyal sorumluluk gereği ücretsiz olarak kentliyle buluşacak.

10 yıllık geçmişinde 34’ü yurt dışından olmak üzere, 311 tiyatro ekibine ev sahipliği yapan festivalin bünyesinde çeşitli atölyeler ve Kısa Oyun Yazma Yarışması gibi etkinlikler de yapılmakta.

Basın açıklamasıyla sokak açılışı başlayacak

1 Aralık 2023 tarihinde Saat 17.00’de Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yer alan Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir basın açıklaması ile festivalin sokak açılışı başlayacak. Bunu Kültürpark’a kadar sürecek festival yürüyüşü izleyecek.  İzmir Sanat’ta gala açılışı olacak. Festival burada Nazan Kesal’a Onur, Erdal Özyağcılar’a da Emek ödülünü takdim edecek. Bu yılın Kısa Oyun Yazma Yarışma Ödülü de galada sahibini bulacak.

Festival galası erbane sanatçısı Sami Hosseini’ni eşliğinde “dönüşüm” temamıza ilişkin Cansu Ergin’in modern dans performansıyla sürecek.

Festival oyunları Bornova, Gaziemir, Karabağlar, Karşıyaka, Konak, Narlıdere ve Seferihisar gibi şehrin farklı bölgelerindeki salonlarda sergilenecek. Festival etkinliklerine ilişkin ayrıntılı bilgiye Taksav’ın  www.izmirtiyatrofestivali.org adresinden ulaşılabilir.

           

         

Editör: Duygu Kaya