İzmir’in Menemen ilçesi, Yanıkköy Mahalle Muhtarı Ayşe Erşimşek, sadece yerel yöneticilik yapmakla kalmıyor, aynı zamanda köydeki kadınların üretimlerini desteklemek için de çaba harcıyor. İlk dönem muhtarlık görevini yürüten, sağlık sektöründen emekli ve 51 yaşında iki çocuk annesi olan Erşimşek, köydeki kadınların ürettikleri doğal ve el emeği ürünleri dijital dünyada pazarlayarak, onların ekonomik gücünü artırmayı hedefliyor.
Ayşe Erşimşek, Çiğli Belediyesi ve Ege Kadın Buluşması Platformu’nun iş birliğiyle hayata geçirilen “Kadınlar Dijitalde Parlıyor” projesine katılarak grafik tasarım ve içerik üretimi gibi temel beceriler edindi. Bu projeden ilham alan Erşimşek “Köyümüzde yetişen sebzeler, meyveler ve kadınların ürettiği doğal ürünler o kadar kaliteli ki, bunları aracı olmadan doğrudan pazarlayarak hak ettikleri değeri görmelerini istiyoruz,” dedi.
Ayrıca Erşimşek ve ekibi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden sertifikalı eğitimler alarak üretimden pazarlamaya kadar birçok konuda bilgilenmiş durumda. Sabun yapımından doğal gıda üretimine kadar geniş bir alanda uzmanlaşan köy kadınları, dijital dünyadaki varlıklarını artırarak ürünlerini daha geniş bir kitleye ulaştırmayı amaçlıyor.
Ayşe Erşimşek’in vizyonu, köy kadınlarının üretimlerinin sadece Menemen’le sınırlı kalmaması ve Türkiye genelinde ses getirmesi. “Kadınlar çok çalışkan ve üretken. Onlara bir fırsat sunulursa neler başarabileceklerini herkese gösterecekler. Dijital dünyayı öğrenip geliştirdiğimiz projelerle köyümüzün adını duyuracağız,” diyen Şimşek, bu yolda herkesi iş birliğine davet ediyor.
Menemen'in çiftçi kadınları marka yaratacak
Ayşe Erşimşek, köy kadınları ve çevre köylerdeki kadınlarla birlikte, tamamen doğal ürünlerin üretildiği bir marka yaratma çalışmalarını sürdürüyor. Erşimşek, devam eden eğitimlerin tamamlanmasının ardından, kadınların el emeğiyle ürettiği ürünleri bir marka çatısı altında tüketiciyle buluşturmayı planlıyor.
“Yüzde yüz doğal, katkı maddesi içermeyen ürünler üretiyoruz. Ürünlerimizin doğallığı gereği, belirli bir kullanım süresi var; örneğin, bir krem iki-üç ay içinde tüketilmezse bozulabilir. Bu da doğallığın göstergesi. Biz bu aşamaları öğreniyor ve uyguluyoruz,” diyen Erşimşek, köydeki kadınların yanı sıra, komşu köylerden gelen taleplerle birlikte gruplarını genişlettiklerini belirtti.
Yanıkköy’de yetişen domates, patlıcan, biber, brokoli, lahana, pırasa gibi sebzelerin yanı sıra, üzüm, şeftali, kayısı gibi meyvelerin verimli topraklarda üretildiğini söyleyen Erşimşek, “Toprağımız o kadar bereketli ki yılda üç, hatta dört ürün alınabiliyor. Kadınlarımız bu topraklardan gelen bereketi doğal ürünlere dönüştürmek için çok çalışıyor,” dedi.
Eğitimler tamamlandığında büyük bir tanıtım organizasyonu düzenlemek istediklerini belirten Erşimşek, “Kadınların emeğini, sesini duyurmak ve bu markayı tanıtmak için açılış gibi bir etkinlik planlıyorum. Sivil toplum kuruluşlarından, yerel başından, yerel yönetimlerden ve destek olabilecek herkesten yardım bekliyorum. Menemen’in çiftçi kadınları, hep birlikte büyük bir başarıya imza atacak,” diyerek projesine destek çağrısında bulundu.