Orçun Buldaç- Kansızlık veya diğer bir deyişle anemi, kandaki hemoglobin seviyesinin düşmesiyle veya kandaki alyuvarların azalmasıyla ortaya çıkar. Genellikle; demir, B12, folik asit eksikliğiyle meydana gelir. Kan kayıpları, kronik hastalıklar ve genetik faktörler de kansızlığa neden olabilmektedir. Kansızlık genellikle; düzenli beslenmeyle, gerekli takviyelerin alınmasıyla ve kimi zaman kan nakliyle dengelenir. Kansızlık, kan testleriyle veya doktor muayenesi ile teşhis edilir.
Demir, kan için en önemli bileşenlerden biridir. Demir eksikliği durumunda vücut hemoglobin üretemez, bu da anemiye yol açar. Demir eksikliği anemisi genellikle fakir beslenme ve mide-bağırsak sorunları nedeniyle ortaya çıkar. Ayrıca bu sorun, bazı kadınlarda regl döneminde gereğinden fazla kan kaybedilmesiyle meydana gelir.
Folik asit ve B12 vitamini de alyuvar üretiminde büyük rol oynar. Bu sebeple, bu vitaminleri ve mineralleri içeren yiyeceklerle beslenmek önemlidir. Travmalar, iç kanamalar ve genetik bozukluklar da anemiye neden olabilir.
Anemi türleri
B12 Eksikliği Anemisi: B12 eksikliği anemisi vücudunuzun yeterli kırmızı kan hücresi üretmek için yeterli B12 vitaminine sahip olmadığında ortaya çıkan bir anemi türüdür.
Megaloblastik Anemi: B12 vitamini, folat eksikliği anemisi veya makrositik anemi olarak tanımlanır.
Hemolitik Anemi: Kırmızı kan hücrelerinin zamanından önce yaşam sürelerinin kısalmasıyla ortaya çıkan bir anemi türüdür.
Demir Eksikliği Anemisi: Demir eksikliği anemisi vücudunuzun yeterli kırmızı kan hücresi üretmek için yeterli demire sahip olmadığında ortaya çıkan yaygın bir anemi türüdür.
Kronik Hastalık Anemisi: Enfeksiyon, iltihaplanma veya kanser gibi kronik hastalıkların neden olduğu bir anemi türüdür.
Pernisiyöz Anemi: B12 vitamini ile doğrudan alakalıdır. Pernisiyöz anemisi olan kişiler yiyeceklerden yeterli miktarda B12 vitamini almamaktadır.
Kansızlık belirtileri nelerdir?
Nefes Darlığı: Oksijen eksikliği, vücudunuzun daha fazla çalışarak yeterli oksijeni almaya çalışmasına neden olur, bu da nefes darlığına yol açacaktır.
Çarpıntı: Kalbiniz, vücudunuza yeterli oksijeni pompalamak için daha hızlı çalışır, bu da çarpıntı hissine neden olabilir.
Baş Dönmesi: Beyne yeterli oksijen ulaşamadığında baş dönmesi yaşanır.
Baş Ağrısı: Beyne yeterli oksijen gitmemesi baş ağrısı yaratır.
Yorgunluk ve Halsizlik: Vücudunuza yeterli oksijen taşınamadığında, enerji seviyeniz düşer ve ayrıca yorgun hissedersiniz.
Solgunluk: Kırmızı kan hücreleri cildinize rengini veren hemoglobin proteinini taşımaktadır. Kansızlık durumunda, cildinizdeki kan akışı azalır ve solgun bir cilt rengi ortaya çıkar.
Soğuk Eller ve Ayaklar: Kan dolaşımının azalması, ellerinizin ve ayaklarınızın soğumasına neden olacaktır.
Kansızlığa(Anemi) ne iyi gelir?
Anemi tedavisi; anemi türüne ve şiddetine göre farklılık gösterir. Demir eksikliği ve folik asit nedeniyle ortaya çıkan anemilerde, doktor desteği almak önemlidir. Doktorunuzun önereceği sebze ve meyveleri tüketmek. Folik asit ve demir içerikli beslenmek genellikle anemi tedavisinde kritik rol oynar. Hemoglobin ve C vitamini katkısı vücuttaki demir emilimini atırabilir. Bu nedenle kullanımları faydalıdır. Doktor tavsiyesiyle kullanılan takviye ilaçları haricinde doğal yollarla demir takviyesi almak da mümkündür. Doğal yollarla demir takviyesi alabileceğiniz besinler şöyle sıralanabilir:
-Ispanak
-Et
-Yulaf
-Arpa
-Pirinç
-Balık
-Fasülye
-Mısır
-Yumurta
İlerlemiş bir anemi, hayati tehlike taşır. Bu durumda kan ve ilik kök hücre nakli yapılmalıdır. Anemiye neden olan ciddi kanamalar için cerrahi operasyonlar tavsiye edilir. İlerleyen anemiler için doktor desteği şarttır.