Batuhan KAYA- İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karabağlar Belediyesi, Fahrettin Altay Mahallesi 2/1 Sokak’ta, yaya yolu olarak planlanan alanda planlara uymayarak 10 metrelik araç yolu yapmak üzere çalışma başlattığı iddia edildi. Belediyenin çalışmasına mahalle sakinleri itiraz etti.

Mahalle sakinleri Karabağlar Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İzmir Valiliği’ne dilekçe vererek, planlara uygun bir yol çalışması yapılması talebinde bulundu. Mahalle sakinlerinden Aykut Uzuner, bölgedeki yol çalışmasıyla, 30-40 yıllık zeytin ağaçlarının yok edildiğini, kuş ve kaplumbağa yuvalarının bozulduğunu ve kamu kaynaklarının israf edildiğini kaydetti.

Aykut Uzuner, söz konusu araç yolunun bir inşaat firmasının başlatmayı planladığı iki blokluk konut projesi için yapıldığını da iddia etti. İnşaat firması sahibi ise bu iddiayı yalanladı.

'İmar planı yok sayıldı'

Karabağlar Belediyesi’nin imar planlarını yok sayarak yaya yolu yerine araç yolu inşa ettiğini söyleyen Uzuner, “Bizler Karabağlar sınırının içerisinde oturuyoruz. Binamızın arkasında bir imar yolu çalışması yapılmakta ve bizim apartmanımızın tam arkasından bir yol geçirme çalışması var. Biz orada çalışma yapan yetkililere imar planına göre buranın yaya yolu olması gerektiğini söyledik ama onlar araç yolu yapmaya devam ettiler. Karabağlar Belediyesi’ne giderek durumu izah ettik ve plana uygun şekilde yolun yapılmasını, araç yolunun yine plana uygun şekilde yapılması gerektiğini söyledik ancak bir sonuç alamadık. Biz de son çare olarak İzmir Valiliği’ne bir dilekçe verdik” diye konuştu.

'Endemik bitkiler yok ediliyor'

Yol çalışması nedeniyle endemik bitkilerin yok edildiğini de belirten Uzuner, “Orada endemik bitkiler, çam ağaçları, zeytin ağaçları ve kaplumbağa yuvaları vardı. Yol çalışması sırasında endemik türler ve 30-40 yıllık ağaçlar yok edildi. Burası Çamkoru diye geçiyor. Karabağlar Belediyesi, ‘Burada imar yolu yapıyoruz’ diye bu ağaçları sökerek yok etti. Plana uyulsaydı yol, karşı istikametten bağlanacaktı ve bunlar olmayacaktı” dedi.

'Net yanıt alamadık'

Belediye ile yaptıkları görüşmelerde net bir cevap alamadıklarını söyleyen Uzuner, “Burada aslında kamu israfı da var. Orayı açmak için dağı yarması lazım. Dağı yaracak, Mehmetçik Anıtı’na çıkmak için merdivenler var o merdivenler yıkılacak, elektrik hatları var onlar yıkılıp yeniden yapılacak, istinat duvarı da yapılması lazım çünkü orası heyelan bölgesidir. Karabağlar Belediyesi’ne gittik, Plan Etik Dairesi, Çevre Koruma ve İmar Dairesi’yle konuştuk. Hatta CİMER’e dahi yazdım oradan da cevap gelmedi. Karabağlar Belediyesi’ndeki hiçbir daireden net cevap alamadık.” şeklinde konuştu.

Kamu zararı oluşacak

Yol inşaatı nedeniyle kamu zararı oluşacağını söyleyen Uzuner, “Orayı araç trafiğine açarak büyük bir tabiat zararı yaratırsınız, kuş yuvalarını ve kaplumbağa yuvalarını yok edersiniz. Bunların da haricinde oraya açılan yol sebebiyle kazalar olacak, sanki evlerimizin içinden araç geçiyormuş gibi sesler duyacağız. Burada hem kamu zararı oluşacak hem vatandaşların konforu bozulacak hem de müthiş bir doğa zararı yaratılacak. Yapılan iş, akılla bağdaşacak bir iş değil” diye konuştu.

Karabağlar Belediyesi yetkililerine cevap hakkı kapsamında ulaşmamıza rağmen konuyla ilgili bir yanıt alamadık.

Muhabir: Batuhan KAYA