İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler Köyü’nde faaliyetini yürüten iki taş ocağının çevre ve insan can güvenliğini tehdit eder hale geldi. Köyün içine kadar giren taş ocaklarına karşı başlatılan eylemler ve kamuoyu tepkisi sonunda Foça Belediyesi, faaliyetine devam eden her iki taş ocağının kapatılması talepli dava açtı.

Köyün içinde taş ocağı olur mu?

İzmir 4. İdare Mahkemesi’nde görülen her iki davada da, 7 Aralık 2023 Perşembe günü keşfi gerçekleştirdi. Kocamehmetler köylüleri mahkeme heyetine, zeytinlik alanın bitişiğinde, evlerinin içine kadar giren taş ocaklarının can güvenliklerini tehdit ettiklerini söyledi.

Kapasite aşımı var

2016 yılından beri faaliyetini sürdüren Damba Madencilik İnşaat Sanayi ve Tic. AŞ’ye ait taş ocağına 10 yıl süre ile işletme ruhsat izni verildiğini belirten Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu Sözcüsü Ramis Sağlam her iki taş ocağı ile ilgili olarak, “Yılda 4 bin 800 metreküp üretim yapması planlanan taş ocağına ÇED raporu başvurusu da yapılmamış. Foça Belediyesinin işletmenin orman alanı içinde olması nedeniyle Orman Genel Müdürlüğü ile yaptığı belirtilen protokolün, ‘şirket gizliliği’ ileri sürülerek reddedildi.” dedi.

Her türlü başvuruyu yaptık

Bugüne kadar dava da dahil olmak üzere CİMER ve ilgili tüm bakanlıklara şikâyet başvurularını yaptıklarını sözlerine ekleyen Platform Sözcüsü Sağlam, “Kocamehmetler Köyü’ne ve bu bölgedeki yerleşim alanlarına giden ana yola sıfır noktada taş çıkaran iki şirket de hiçbir önlem almadan faaliyetlerine devam ediyor. Çevre güvenliğini hiçe sayan taş ocaklarının ağır tonajlı kamyonları ise köy yolunu tahrip etmiş durumda. Davanın lehimize sonuçlanarak her iki taş ocağının da kapatılması bölgede yaşayan halkın ortak talebidir.” dedi.

Editör: Duygu Kaya