İnsülin direnci, yağ, kas ve karaciğer gibi hedef dokuların insüline karşı biyolojik tepkisinin bozulması, bu dokuların insülin hormonuna normal şekilde yanıt verememesiyle oluşan bir problemdir.
İnsülin hormonu kandaki şeker miktarının kontrol edilmesine yardımcı olur. İnsülin direnci meydana geldiğinde vücut hücreleri insüline normal yanıt veremez ve kanda biriken glikoz insülin direncini ortaya çıkarır.
Birçok ciddi hastalığa zemin hazırlıyor
İnsülin direncinin şeker hastalığı yatkınlığına sebep olmasının dışında gut hastalığı, obezite, adet düzensizliği, kısırlık, kilo vermekte zorlanma, yüksek tansiyon, fibrokistik meme hastalığı, kısırlık, yumurtalıklarda kist, kalp krizi, felç gibi birçok ciddi hastalığa zemin hazırlayabilir.
İnsülin direncinin belirtileri nelerdir?
Yemekten sonra gelen uyku hali ve kilo almanın kontrol edilememesine sebep olan insülin direncinin diğer belirtileri şu şekilde:
Mide kazınması
Sık tatlı yeme isteği
Bel çevresinin giderek genişlemesi
Yemekten sonra gelen el titremesi, terleme,
Tansiyon yüksekliği
Konsantrasyon güçlüğü
Uyku bozukluğu
Adet düzensizlikleri
Koltuk altı, kasık, boyun bölgelerinde esmerleşme
Karaciğerde yağlanma
İnsülin direnci nasıl tedavi edilir?
İnsülin direnci tedavisinde ilk ve en önemli adım adım, yaşam tarzı değişiklikleridir. Tıbbi beslenme tedavisi, egzersizin artılırması, düzenli uyku önemlidir.
İnsülin direncinin tedavi süreci şu şekilde olmalı:
Haftalık 0.5-1kg ağırlık kaybı hedeflenmelidir.
Sürdürülebilir, lezzetli bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Sık aralıklarla beslenme bir sonraki öğünde fazla yemeyi önler.
İnsülin direnci diyeti tüm besin ögelerini yeterli ve dengeli bir şekilde içermelidir.
Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
Yeterli gelmiyorsa ilaç tedavisine başlanmalıdır.