Batuhan KAYA/İz Gazete- CHP’li meclis üyelerinin Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu protesto ederek katılmadığı meclisten sonra, Konak Belediye Meclisi firesiz katılımla toplandı. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu tarafından yürütülen meclise, CHP Konak İlçe Başkanı Ozan Ali İlgazi de katılım gösterdi. Meclis, Konak Belediyesi’nin 2025-2029 yılları arasındaki Stratejik Planı gündemiyle toplanırken, stratejik plan oy çokluğuyla kabul edildi.

“Gelirleri arttırmak için çalışıyoruz”

CHP’li Meclis Üyesi Ahmet Yıldız, AKP grubundan gelen “kopyala-yapıştır” stratejik plan eleştirilerine, “Personel giderleri şu an itibariyle yüzde 60 bandında, 2025 hedefimiz ise yüzde 54. Gönül isterdi ki bu enflasyon olmasaydı da gelirlerimizi arttırabilseydik. Gelirlerimizi arttırabilmek için de bazı yöntemlere başvurduk, bunlar da planda var. SGK’ya olan borçlarımıza karşılık bazı taşınmazların takası ve tazminat ödemeleri için İller Bankası’na ödeme talebiyle bütçeyi denkleştirmeye çalışıyoruz” diye yanıt verdi.

“Başkan katılımcı yaklaşımı ayağa kadar indirdi”

CHP Grup Başkanı Kazım Umdular, AKP grubundan gelen eleştirilere, şu şekilde yanıt verdi:
“Bu planın kopyala-yapıştır anlayışıyla yapıldığını kabul etmiyorum. Sayın başkanımız mahallelerde muhtarları ziyaret ediyor, vatandaşlarla yüz yüze temas kuruyor ve katılımcı yaklaşımı ayağa kadar indiriyor. Bu yaklaşım varken ‘kopyala-yapıştır yapılmış’ demek ayıp oluyor. Stratejik plan görevimizden başlıyor, ‘kamusal hizmetleri hayata geçirerek sosyal eşitsizlikleri ortadan kaldıracak’ diyor, görevimiz, misyon diye tanımlanan şey budur.”

“Muazzam bir farkımız var”

AKP ile yönetim anlayışı açısından çok büyük farka sahip olduklarını söyleyen Umdular, “Hakan Bey dolardan bahsettiği için aklıma dolar geldi. Sayın Cumhurbaşkanı da 2018’de adaylığı sırasında, ‘kişi başına düşen gelirimiz 25 bin dolar’ olacak demişti, şu an 12 bin 400 dolar. Yani yüzde 50’si bile değil. Bizim emeklilerimizin maaşıyla, gençlerimizin aç ve açıkta kalmasıyla karşılaştırmamız gerekir. Daha fazla genel siyasete girmeden bir şey söylemek istiyorum. Hakan Bey ‘muazzam bir farkımız var’ dedi, katılıyorum, muazzam bir farkımız var. Geçtiğimiz 6 ayda Konak Belediyesi’nin mahalle kültürüne yönelik faaliyetlerin bir lunapark etkinliği olarak algılanması farkımızı ortaya koyuyor. Biz, çocuklarımızın AVM’lerde değil sokaklarda büyümesini istiyoruz” diye konuştu. 

“111 mahalleyi gezdik”

AKP Grubundan gelen eleştirilere yanıt veren ve Konak’taki neredeyse tüm mahallelere gittiklerini ve sorunları yerinde gördüklerini söyleyen Konak Belediye Başkanı Çınarlı Mutlu, “111 mahallenin yarısını seçim döneminde gezmiştim, sonrasında da sokak sokak gezdik, İzmir’de girmediğimiz sokak kalmadı diyebilirim. Bu gezilerde dolaşırken zaten pek çok sorunu yerinde gördük. 111 mahalle muhtarımız bölgelere ayrılmıştı ve o bölge muhtarlarının katılımıyla bire bir talepler alındı. Halkla buluşma noktasında çıkan sonuca göre jandarma alanına havuz eklendi, çok amaçlı salon eklendi, el emeği pazarı var ve kültürel bir alan yaratacağız. İleride bina bittiğinde ödüllü de bir bina olacak” şeklinde konuştu.

“Katılımcılık konusunda mütevazi olmayacağız”

Konak Belediyesi’ni katılımcılık anlayışıyla yönettiklerini belirten Çınarlı Mutlu, “Katılımcılık konusunda mütevazi olmayacağız. Çok derin bir yoksulluk yaşıyoruz, çocuklarımız, çocuk şenliklerinde inanılmaz mutluluk yaşıyor. Dün, Lale Mahallesi’nde bir okuldaydım ve bir çocuk koşarak bana sarıldı. Kreşlerimiz ücretsiz, ücretsiz kreşler için değerlendirme formu hazırladık. Birçok verinin sonunda bilimsel bir yöntem ve sıralamayla bu çocukları aldık. Kreş sayılarını arttıracağız ve onlardan para da almayacağız. Özellikle dezavantajlı mahallelerden yola çıktık ama her mahalleden talep geliyor” diye konuştu.

“Kentsel dönüşüm planları bitti”

Kentsel dönüşüm planlarının bittiğini ifade eden Çınarlı Mutlu, “Kentsel dönüşüm planları bitti. 330 bin kişilik Konak nüfusunun yaklaşık 100 bini dönüşüm bölgelerinde yaşıyor. Bu kadar insanı yerinden yurdundan etmeden çalışmayı deniyoruz. Gültepe’de bulduğumuz bir sorun vardı, oldukça büyük bir alan DSİ tarafından su havzası ilan edilmişti, o sorunu çözdük. Artık Gültepe’nin önünde de bir engel kalmadı ama bir yandan da doğalgazın önünü açtık. Yakında büyükşehir ile de ortak bir dönüşüm yapmak istiyoruz” dedi.

“Halk Eğitim öğretmen göndermiyor”

Belediyenin açtığı kurslara Halk Eğitim Merkezleri’nin artık öğretmen göndermediğini kaydeden Çınarlı Mutlu, “İleri yaş mutlu değil, neden? Halk Eğitim Merkezleri’nden belediyelere gönderilen öğretmenler geri çekildi. Geçen bir ilan çıktık ve Konak’ta ikamet eden 10 tane öğretmen aldık. Halk Eğitim’den bu desteği alıyorduk. Sadece kreş öğretmeni desteği değil, çok sayıda kursun öğretmeni için destek alıyorduk ama tasarruf tedbirleri nedeniyle bu öğretmenler verilmiyor. Bu kursları kesinlikle açacağız ama burada yoğun bir gönüllülük ve STK’larla çalışmayla bunun altından kalkacağız. 15 kişi daha istihdam edebiliriz ama bunu yapamayacak çok belediye var. Onlar ne olacak?” diye konuştu.

“300 kişiye iş bulduk”

Konak’ta İş Projesiyle 300 kişiye iş bulduklarını belirten Çınarlı Mutlu, “300 kişiye iş bulduk. Hep de konuştuğumuz şu, bir kişiyi o yaşta edindiği vasıfla baş başa bırakmak istemiyorum. CNC tezgahlarımızda İnci Vakfı ile ilk eğitimlerimiz başlıyor. Desteklenecek olan bütün ek eğitimlerle daha yüksek maaş alabilecekleri ve taşeronda değil de uzun süreli iş bulabilecekleri bir çalışmayı yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Sığınma Evi için ihale yapacağız

Kadın Sığınma Evi projesinin bittiğini ve ihaleye çıkılacağını söyleyen Çınarlı Mutlu, “Sığınma Evi projemiz bitti. Onun ihalesi yapılacak. Kadın Sığınma Evlerinin olmadığı bir ülke hayal ediyoruz ama maalesef ihtiyacımız var. Bugün İZSU’daydım ve oradaki kadınlardan biri sığınma evindendi. Şu anda belediyeler kreş, etüt merkezi, sığınma evi açmak zorunda ve bunu çok küçük bir bütçeyle yapmak zorunda” dedi.

Muhabir: BATUHAN KAYA