Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı VOA Türkçe’ye yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesinin yanısıra tüm Türkiye’de bir kızamık salgını ile karşı karşıyayız” dedi.

Fincancı düşen aşı oranlarının buna neden olduğunu belirterek, kızamık salgınının deprem bölgesinde daha derin hissedildiğini dile getirdi.

Bir dizi ziyaret için 6 Şubat depremlerinin etkilediği şehirlerden olan Gaziantep’te bulunan TTB Başkanı Fincancı deprem bölgesindeki tespitleri ve gözlemlediği risklerle ilgili VOA Türkçe’ye konuştu.

Başta temizlik ve hijyen sorunu olmak üzere, sağlık hizmetlerine erişim, temiz su sıkıntısı, molozların yaşam alanlarında ayrıştırılması gibi konulara dikkat çeken Korur Fincancı, depremzedeleri bekleyen en büyük tehlikenin ise kızamık salgınını olduğunu belirtti.

Depremin üzerinden 4 ayı aşkın bir sürenin geçmesine rağmen bölgede insani bir barınma koşulunun sağlanamadığını belirten Korur Fincancı, temiz su, banyo, tuvalet gibi sorunlar nedeniyle başta kadınlar olmak üzere tüm depremzedelerin ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti.

Deprem bölgesinde daha derin

Türkiye’de son dönemde artan kızamık vakalarıyla ilgili yetkililerin bir an önce harekete geçip, salgına karşı etkin bir mücadele gerçekleştirmeleri gerektiğini vurgulayan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem bölgesinin yanısıra tüm Türkiye’de bir kızamık salgını ile karşı karşıyayız. Çünkü zaten bir süredir zaten düşen aşılama oranları vardı. Aynı zamanda ikinci doz aşılamada bir yaş değişikliği yapıldı. Dolayısıyla arada aşı yapılmayan bir yaş grubu kaldı. Bununla birlikte tüm Türkiye’de bir kızamık salgını var ama deprem bölgesinde bu çok daha derin. Özellikle düzensiz göçmenlerin takibinin yapılamaması, aşılı olup olmadıklarının sorgulanmaması ya da aşılamalarının olmaması bu salgının yayılmasında önemli etkenler olarak karşımıza çıkıyor.”

Editör: Özlem Çimen Durmaz