Batuhan KAYA- İzmir’de Cumhur İttifakı’nın elinde bulundurduğu 2 belediyeden biri olan ve AKP’li Aydın Pehlivan’ın Belediye Başkanı olduğu Menemen Belediyesi’nde, işçi kıyımı başladı. Bugün sabah saatlerinden 100’ün üzerinde belediye işçisine işten çıkartıldıkları tebliğ edildi. Belediye İş Sendikası Yetkilisi Erdal Kutlu konuya dair açıklamalarda bulundu.

“İşçileri baskıyla sendikamızdan istifa ettirdiler”

Geçmiş dönemde Belediye İŞ Sendikası’na üye olan işçilerin baskılarla yandaş Hak İş Sendikası’na üye yapılarak savunmasız bırakıldıklarını ifade eden Kutlu, “Şu anda Menemen Belediyesi’nde işten çıkarmalar sabah itibariyle başladı. Burada insanların savunma mekanizmalarını, bizim sendikamız olan Belediye İş Sendikası’ndan istifa ettirerek kaldırdılar. Belediye İŞ’ten istifa ettirilen işçiler Hak İŞ Sendikası’na geçirildi ve sonrasında savunmasız bıraktıkları işçileri işten çıkardılar. Sendika olarak işin hukuki boyutunu kovuşturamıyoruz ama işçi arkadaşlarımızın haklarını savunmak için elimizden geleni yapacağız. Şu anda arkadaşlarımız hangi maddeyle işten çıkartıldı, tazminat alabilecekler mi bunları araştırıyoruz”  dedi.

“Siyasi görüşleri nedeniyle çıkartılıyorlar”

İşçilerin siyasi görüşleri nedeniyle işten atıldıklarını söyleyen Kutlu, “Sabah itibariyle işten çıkartılanların sayısı 100’e dayandı ama işten çıkarmalar devam ediyor. Her departmandan işçi arkadaşlarımız çıkartılıyor. Kesinlikle fazla bir işçi durumu yok ve bu insanlar tamamen siyasi görüşleri nedeniyle işten çıkartılıyor. Bu insanlar aktif bir şekilde çalışıyordu” diye konuştu.

“Telefonlara çıkmıyorlar”

Belediye bürokratlarının telefonlara çıkmadıklarını söyleyen Kutlu şöyle konuştu:
“Biz sendika olarak orada yetkiliyiz ama maalesef üyemiz yok. İşten çıkartılanların tamamı neredeyse üyemiz değil, orada bizim sendikamızda örgütlü olan 3-5 tane arkadaşımız kaldı. Üye olanlar için işlem yapacağız ama üye olmayanlar için yasa önümüzü kapattığı için bir savunma yapamıyoruz. İşçilerimizin birçoğu çıkarılmadan önce bizim sendikamıza üyeydi ama baskılarla istifa ettirilip Hak İŞ’e geçirildiler. Şu ana kadar belediye bürokratlarıyla herhangi bir görüşme yapmadık çünkü telefonları açmıyorlar.”

Muhabir: Batuhan KAYA