ŞERMİN ÇOLAK/ İZ GAZETE- Şehrin her yerinde rastlayabileceğiniz bir sanat platformu Sosyal Sanathane. Menüsünde de workshop var. Heykelden maske boyamaya, resimden dansa birçok farklı etkinliğe katılırken aynı zamanda da arkadaşlarınızla sohbet edebilir, yeni arkadaşlar edinebilir kısacası sosyalleşebilirsiniz. İstediğiniz zaman, istediğiniz konumda, istediğiniz türde bir etkinliğe katılma özgürlüğü, bunların yanında uygun fiyatları ile bir de ekonomik özgürlük sağlaması cabası… Gelin bir de bu işin mutfağındaki ekipten dinleyelim Sosyal Sanathane’yi!

IMG_7041

Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?

Sosyal Sanathane markasının kurucu ekibiyiz. Buranın marka değerini yükseltmeye çalışıyoruz. Olumlu anlamda ilerlesin diye uğraşıyoruz. Bu görüşmeyi yaptığımız mekanın haricinde birçok anlaşmalı mekanımız var. Bunun haricinde illerde franchising verdiğimiz arkadaşlarımız var. Onlarla beraber kalabalık bir ekibiz.

Burada bize yardımcı olan arkadaşlarımızla beraber ekip kalabalık amaana kadromuz beş kişi: Berkay, Atalay, Peri, Bülent ve Mine Hoca. Her birimizin farklı sanat dallarında eğitimi var. 

Sosyal Sanathane fikri nasıl oluştu?

Bu ekiple beraber sanatsal faaliyetler zaten yapıyorduk. Biraz işi farklılaştırmak istedik, yapamadığımız bazı alanlardaki work shopları yapmak üzere kendimize ait bir mekanımız olması gerektiğine karar verdik. İnsanların atölye tarzı yerlerden ise bu tarz yerlerde kurslara katılmayı sevdiğini bildiğimiz için -daha önceden tecrübe ettiğimiz için- bu mekanı bir kafe gibi tasarladık. Etkinlik saatleri dışında bir kafe olarak kullanılabiliyor şu anda. İsmimiz aslında biraz neyi amaçladığımızı da anlatıyor. İnsanların, özellikle Türkiye’de sosyalleşme alanlarında bazı eksiklikleri olduğunu biliyoruz. Amacımız hem bir şeyler üretip sanatla haşır neşir olmak hem de kalabalık ortamlarda sosyalleşmek. Bu bizi çok çekti. İçerisine sosyal kelimesinin mutlaka girmesi gerekiyordu. Yani bir nevi sosyalleşme alanları yaratıyoruz.  Sosyal Sanathane derken de ilki tam olarak ne yaptığımızı, ikincisi ise amacımızı anlatan kelimeler. 

Türkiye’nin herhangi bir yerinde rastlayacağınız sanat platformuyuz. Çünkü biraz seyyarız aslında, birçok farklı yerdeyiz.Sanat platformundan kastımız da odağında birçok farklı alanda faaliyetlerinlerin olduğu sanat kuruluşu. Amacımız da sosyalleşme alanları yaratmak. 

UU

Kurs vermiyoruz

Sosyal Sanathane’de neler yapılıyor?

Kurs vermiyoruz. Ciddi bir eğitim yok burada. Kişiler kendileri bir şeyler yapmaya çalışırken eğitmenler onlara yardımcı oluyor. Workshoplarda da saat aralıkları genellikle 2-2 buçuk saat. O gün başlayan o gün biten ve seanslı olmayan etkinlikler düzenliyoruz. Yaptığımız işin özeti bu aslında. Seramik biraz daha farklı tabi, fırınlama filan 2 aşamalı olduğu için. Maske tasarımı, akrilik boya ile resim, heykel, bez çanta boyama, dans, kokteyl gibi etkinlik türlerimiz mevcut. 

00bf894a-2dd5-4a4c-8f13-3b75c71e3f5e

Dans etkinliği gibi etkinlikleri daha sonradan eklediniz, daha başka düşündüğünüz faaliyetler var mı?

İşin içine birçok şey entegre ettik aslında, müzik kaldı. 2 saate sığdırılabilecek bir şey de değil gibi müzik ama çalışacağız bunun üstünde. Belki akapella olabilir. Bununla ilgili düşüncelerimiz var. Zaten birçok şeyi denedik, en talep görenleri bıraktık. 

Çocuklar için de heykel, resim workshopları var. Atık kağıtlardan önce kağıt üretip sonra defter yapma gibi bir fikrimiz var. Kolaboratif resim diye bir şey var. Mesela ben masayı olduğu gibi tek bir kağıtla kaplıyorum, çarşaf gibi. Herkes önünü boyuyor, ortak bir çalışma çıkıyor ve bu duyguları gelişiyor. Bunlar da geliştirme aşamalarında şu an. 

Sosyal Sanathane’ye kimler geliyor? Yaş aralıkları, meslekleri ne mesela?

Farklılık gösteriyor açıkçası. Daha önce sanatçı olmayı hayal etmiş ama fırsat bulamamış genç yetişkinler çok fazla mesela. Çalışan insanlar çok fazla. Öğrenciler, ev hanımları da geliyor. Ama yüzde 85 kadın ve yüzde 15 erkek, 25-35 yaş aralığında gelenler çok oluyor. Yaş sınırımız tabi yok, 14 yaşından büyük olan herkes gelebiliyor.  Tabi genelde beyaz yaka ağırlıklı gelen oluyor.

WhatsApp Image 2023-03-04 at 19.27.00

Fiyat politikanızı nasıl belirlediniz, çünkü çok fazla fahiş zamlarla karşı karşıyayız ama buna göre uygun fiyatlandırmalarınız var. 

Bizim kültürümüzde bir ısmarlama anlayışı var biliyorsunuz. Bu yüzden çift kişilik düşünüyoruz hep bilet fiyatlarını. Ne kadar uygun olursa, insanların bir daha gelme, başka arkadaşlarıyla gelme durumu da artacağı için buna da uygun tutuyoruz. Bu yüzden hep ulaşılabilir düzeyde. Son zamlalarla beraber biraz artacak tabi fiyatlar ama fahiş artışlar olmayacak bunlar. 

Sürekli gelen var mı, bir gelen geliyor mu bir daha?

Çok var. Tabi tam bir veri olarak söyleyemeyiz. İkinci defa gelme oranı çok yüksek hatta üç, dört diye gittiği de oluyor.

Burada tanışıp arkadaş olan oluyor mu?

Tek kişi veya iki kişi gelip, kalabalık masalarda sohbete dahil olanlar çok fazla. Bunları gördükçe biz de mutlu oluyoruz. Çok değil ama 4 veya 6 kişinin sığacağı şekilde masaları olan mekanları tercih ediyoruz genelde. Ayrı ayrı oturulmasını tercih etmiyoruz. Mesela bir gün iki arkadaş geldi, aslında bizim etkinliklerimizde arkadaş olmuşlar. Yani önceki etkinlikte tanışıp, kaynaşıp daha sonra etkinliğe beraber gelmişler. Böyle hikayeler de hoş oluyor.

IMG_4483

Menüde workshop var

Sanatla sosyalleşme bir arada oluyor mu?

Daha önce de söylediğimiz gibi burada profesyonel bir eğitim vermiyoruz. İnsanlara ilk başta panolar veriyoruz var olan bir şey uygulanıyor. Sanatı bireylerin özgür şeyler üretmesi olarak tanımlarsak doğal olarak buraya gelen insanların yüzde 90’ı bunu yapmıyor. Sanatın çatısı altında üretme var burada. İnsanların sosyal ortamda birbiriyle etkileşim altında olması, bunu yaparken de bir şeyler üretmesi. ‘Menüsünde workshop olan mekan’ zaten bizim solganımız.

İstediğiniz yerdeyiz

İzmirli neden Sosyal Sanathane’yi tercih etsin?

Lokasyon insanların etkinlik tercihlerinde çok önemli. Neredeyse merkezi bütün lokasyonlarda varız. Haftanın her günü buralardayız. Zamanla ilgili de yelpaze oldukça geniş. Bu kadar çeşit aktivite yapan da bir tek biz varız. Hatta aynı anda çeşitlilik yaratmada yine bir numarayız. Aslında istediğin zaman, istediğin konumda, istediğin türde bir etkinliğe katılma özgürlüğü tam olarak sorunuzun cevabı. 

Yakında Tire’deyiz

Yeni projeleriniz var mı?

Merkezin uzağındaki ilçelere gidiyoruz şimdi. Tire ile başlıyoruz. Orada bir otelle anlaştık. Her ay en az bir ilçe ekleyeceğiz. Ulaşım hayatımızda bir masraf kalemi bile değildi ama artık öyle değil. Ekonomiden dolayı menzil kısaldı. Biz onlara gidelim diye düşünüyoruz. Ayrıca web sitesi olarak da bir düzenlemeye gideceğiz. 

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Sadece workshop yapıp bilet satan bir marka olmak istemiyoruz. İnsanların o şehre gittiğinde akla gelen ilk isim olmalıyız. 

Editör: Duygu Kaya