Türk-İş’e bağlı Güvenlik-İş Sendikası Genel Başkanı Ömer Çağırıcı,  26 Haziran Özel Güvenlik Günü için yaptığı açıklamada, özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarının özel güvenlik iş kanunuyla belirlenmesi gerektiğini belirterek, "Beşikten mezara kadar hayatın her alanında görev yapan özel güvenlik görevlilerine fedakârca çalışmalarından ve kattıkları değerden dolayı teşekkür ediyoruz. Kamu düzeni ve halkımızın güvenliği için 19 yıl önce hayatımıza giren özel güvenlik görevlileri 19 yılda büyük bir ivme kazanmış ve toplumsallaşan bir meslek haline gelmiştir" dedi.

5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un kabul edildiği 26 Haziran 2004'ü meslekleri için milat kabul ettiklerini aktaran Çağırıcı, 26 Haziran'ı "Özel Güvenlik Günü" 26-30 Haziran’ı özel güvenlik haftası olarak kutladıklarını söyledi.

Temsil etmekten onur duyuyoruz

Özel güvenlik görevlilerinin 7/24 365 gün gece gündüz çalıştığını belirten Çağırıcı, şöyle konuştu;

‘’Ülkemizde 932 bin sertifikalı özel güvenlik görevlisi mevcut. 762 bin özel güvenlik görevlisi kimlik kartına sahipken 350 bin özel güvenlik görevlisi 100 bin farklı noktada aktif olarak görev yapmaktadır. Bunların 49 bini ise kadın özel güvenlik görevlisidir.

Güvenlik-İş Sendikası olarak devletimizin emrinde milletimizin hizmetinde, çalışma hayatının tüm zorluklarına rağmen mücadele eden Özel Güvenlik Görevlilerini temsil etmekten onur duyuyoruz.

Sağlığı ve güvenlikleri her şeyden önemli

Kamu güvenliği açısından, genel kolluk ve özel güvenlik görevlilerinin işbirliği içerisinde çalışması ile güvenlik hizmetleri daha etkin ve güçlü bir yapıya sahip olmuş, toplumun kendisini daha huzurlu ve güvende hissetmesini sağlamıştır.

Unutulmamalıdır ki, toplumsal yaşamın her alanında görev yapan Özel Güvenlik Görevlileri toplumsal yaşam standardımızı yükselten bir vazife icra etmektedir. Alın teri ve özverisiyle ülkemizin büyümesi adına gece gündüz demeden değer üreten özel güvenlik görevlilerimizin sağlığı ve güvenliği her şeyden önemlidir.

Görevlerini icra ederken şiddete maruz kalan, sözlü saldırıya uğrayan, hatta görevi başında hayatını kaybeden meslektaşlarımız mevcut. Güvenlik-İş sendikası olarak, tüm özel güvenlik mesleği mensuplarının hak ve hukuk mücadelesinde sonuna kadar yanlarında olacağımızı tekrar yineliyor hatta haykırıyoruz

Sendika olarak mesleğimizin saygınlığını ve özel güvenlik görevlilerinin hak ve menfaatlerini korumak için büyük çaba içerisindeyiz.

Olumlu kanuni düzenlemeler Meclis'e sevk edildi

Güvenlik-İş Sendikamızın, İçişleri Bakanlığı ile birlikte çalışmalarını yaptığı ve tüm özel güvenlik görevlilerinin talebi olan Bakanlığımız tarafından özel güvenlik görevlilerinin çalışma şartı olan özel güvenlik kimlik iptali konusunda yapılan olumlu kanuni düzenlemeler Meclis'e sevk edildi.

Binlerce özel güvenlik işçilerini mağdur eden kimlik iptallerinde 1 yıl üzeri ceza alan özel güvenlik görevlileri için çıkarılması öngören yasa teklifimizin yasalaşmasını büyük bir sabırsızlıkla bekliyoruz. Çünkü uygulamada maddenin mevcut hali nedeniyle; özel güvenlik görevlileri ceza alıp görevlerini kaybetme korkusuyla yetki alanına giren olaylara müdahalede çekimser kalmaktadır. Özel güvenlik görevlileri görevini güvenli bir şekilde yapabilmelidir.

696 Sayılı KHK ile kadro kapsamı dışında bırakılan özel güvenlik görevlilerinin de içinde bulunduğu KİT'lerin artık bir an evvel kadroya alınması kamuda taşeron sisteminin tamamen ortadan kalkması gerekmektedir.

Gayretimizi sürdürüyoruz

Sendika olarak "Özel Güvenlik Her Yerde " sloganıyla özel güvenlik görevlilerinin toplumdaki varlığına dikkati çekmek istediklerini ifade eden Çağırıcı, üyelerinin çalışma şartlarını ve gelirlerini iyileştirmek için gayretlerini sürdürdüklerini vurguladı.

Özel güvenlik görevlilerinin özlük hakları ve çalışma koşullarının özel güvenlik iş kanunu ile belirlenmesi gerektiğini ifade eden Çağırıcı, bu kapsamda yıpranma hakkı, ödüllendirme, şehitlik ve gazilik taleplerinin de karşılanmasını istedi.

Çağırıcı son olarak özel güvenlik görevlilerinin 19 İş kolu olan Güvenlik ve Savunma iş kolunda faaliyetlerinin sürdürülmesinin de önemli olduğunu aktardı.

Editör: Duygu Kaya