Google, Arama algoritmasında yapılan değişikliklerin ardından, Türkiye'deki bağımsız haber siteleri ciddi oranda trafik kaybı yaşadı. Bu durum ise beraberinde gelir düşüşünü getirdi. Yayıncıların yaşadığı bu kayıplar, algoritmaların içerik üreticileri üzerindeki etkisini bir kez daha gündeme taşıdı. Türkiye'deki detaylara hâkim olmadığını ifade eden Gingras, “Her zaman doğru olanı yapmadığımızı bildiğim için eleştiriyi kabul ederim.” dedi.

Google Arama algoritmasında yapılan değişikliklerden sonra dijital haber mecrası Gazete Duvar, 12 Mart'ta yayın hayatına son verdi. Kapanışın ardından hem haber sitesinin sahibi Vedat Zencir hem de genel yayın yönetmeni Barış Avşar, veda yazılarında ekonomik zorlukların yanı sıra Google'ın algoritma değişikliğine de vurgu yaptı. Bununla birlikte, arama motoru algoritmalarının medya kuruluşları üzerindeki etkisi yeniden tartışma konusu oldu.

9-13 Nisan tarihleri arasında İtalya'nın Perugia kentinde düzenlenen Uluslararası Gazetecilik Festivali’nde (IJF) Google’ın üst düzey yöneticisi Richard Gingras, Türkiye’den gelen eleştirilere cevap verdi. Journo Proje Editörü Emre Kızılkaya’nın sorularını yanıtlayan Gingras, eleştirileri kabul ettiğini belirtti.

Türkiye'deki detaylara hâkim olmadığını ifade eden Gingras, “Her zaman doğruyu yapamıyoruz. Öyle değil mi? Son birkaç yıldır bu değişime ayak uydurmayı amaçlayan birçok girişimimiz oldu. Örneğin, dünya genelinde yeni ortaya çıkan çok sayıda haber kuruluşu görüyoruz. [Google olarak] onların varlığından haberdar mıyız? Onların uygun şekilde keşfedilmesini sağlayabiliyor muyuz? Her durumda bunu doğru yaptığımızı asla söyleyemem. Eminim doğru olmayan birçok durum vardır. Gerçekte, ancak bu tür geri bildirimler aldığımızda, 'Ah, demek ki orada bunlar oluyormuş' diyebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın en büyük araç kiralama şirketi müşterilerinin kredi kartı bilgilerini çaldırdığını doğruladı Dünyanın en büyük araç kiralama şirketi müşterilerinin kredi kartı bilgilerini çaldırdığını doğruladı

Artık bu alandan doğrudan sorumlu olmadığını belirten Gingras, algoritma üzerindeki çalışmaların hiçbir zaman tamamlanmış bir süreç olmadığını savundu.

Gingras: Özgün gazeteciliğin tespiti kolay olmuyor

Gingras, özgün gazetecilik konusunda da teknik zorluklar yaşandığını belirtti. Aynı haberin birçok kaynakta hızlıca yeniden üretildiğini, bu nedenle ilk üreten kaynağın tespiti ve ödüllendirilmesinin zor olduğunu ifade etti. Bu süreçte hataların yapılabileceğini belirten Gingras, şunları söyledi:

“Ekibim, [Google arama sonuçlarında] özgün gazeteciliğin öne çıkarılması konusunda daha iyisini yapmak için iki yıl çalıştı. Sanırım eskiden yaptığımızdan çok daha iyi iş çıkarıyoruz. Ama özellikle özgün gazetecilikle ilgili ilginç bir zorluk var. Bilirsiniz, gazetecilik dünyası rekabetçidir. Bir haber kuruluşu önemli bir özgün haber veriyor. İki saat sonra, şehrin diğer ucundaki rakibi de bu haberi yayımlıyor. Belki bazı yeni içerikler de ekliyorlar. Bu nedenle, bir yandan en taze haberleri sunmak, bir yandan da özgün gazeteciliği üreten kaynağı tanımlamak ve takdir etmek arasında ilginç bir denge var. Bu zor bir şey...”

“Siyasî tarafsızlık” konusunda da değerlendirmelerde bulunan Gingras, Google algoritmalarının sağ ya da sol görüşlü içerikleri hedef almadığını ileri sürdü.

Kaynak: JOURNO