Yiğit SÜTCÜ - Ekonomi gündemi son derece yoğun. Asgari ücrete ek zam yapılması gündemdeki yerini korurken, emeklilerin durumu ise belirsizliğini koruyor. Cumhuriyet Halk Partisi Başkanı Özgür Özel’in, vatandaşların zam talebini her akşam saat 21.00’da ışıkları açıp kapatarak protesto etme fikri, İzmir’de çok karşılık bulamamış gibi görünüyor. Alınan bilgilere göre hükümetin planladığı zam ile en düşük emekli aylığının 12 bin TL olarak düzenlenmesi bekleniyor. 

Para pul oldu

Emekli aylıklarının taban rakamı şu an için 10 bin TL. Bu rakamın bir kişinin geçinmesi için mümkün olmadığını belirten emekliler, yurdun dört bir köşesinde çeşitli eylem ve protestolar düzenliyor. Protestolarda en çok belirtilen talep en düşük emekli maaşının asgari ücret seviyesine getirilmesi. Türk Lirası’nın her geçen gün değer kaybetmesi ile birlikte paradan 6 sıfır atılmasından önceki duruma hızla ilerlendiği gözlemleniyor. Buna temel oluşturan en önemli örneklerden birisi de, seneler içinde emekli maaşlarında yaşanan artış.

Bin 300 TL’den 10 bin TL’ye son sürat geçildi

Eğer hükümet kaynaklarından alınan haberler doğru ise en düşük emekli aylığına 2 bin ila 3 bin TL arası zam gelmesi bekleniyor. Olası senaryo gerçekleşirse, en düşük emekli aylığı 12 bin ya da 13 bin TL olacak. Bu rakamı 3 yıl öncesi ile kıyasladığımızda ise acı gerçek ortaya çıkıyor. 2021 yılının yaz aylarında, en düşük seviyede emekli olan bir vatandaşın maaşı, sadece bin 300 TL idi. Eğer bugün en düşük emekli maaşı 13 bin TL olursa bu rakam 3 sene öncesinin tam 10 katına tekabül ediyor. Yani maaş 10 kat artıyor ama alım gücü bu oranın kat be kat altında kalıyor. Yanlış ekonomi politikalarının ülkemizin değeri Türk Lirası’na etkisini görmek için o kadar da geçmişe bakmaya gerek kalmıyor. 3 sene içerisindeki değişim, gidişat konusunda hepimize fazlasıyla fikir veriyor.

Muhabir: YİĞİT SÜTCÜ