Havaların ısınması ve okulların kapanması ile birlikte tatilciler de tatil yörelerine akın etmeye başladı. En çok ilgi gören tatil yerlerinden biri de Çeşme oldu. Peki Çeşme'de gezilecek yerler nereler?

Çeşme'de nerede denize girilir? Çeşme'nin plajları

Havaların sıcak olması nedeniyle vatandaşların önceliği kendini denize atmak oluyor. Bu yüzden Çeşme'de gezilecek ilk yer plajlar. Çeşme'de ücretsiz denize girebileceğiniz halk plajları şöyle:

-Boyalık Plajı
-Ilıca plajı
-Dalyan ve Sakızlı Koy
-Koca karı plajı
-Tekke Plajı
-Cleopatra (Güvercinlik)Plajı
-Delikli koy Plajı
-Çark Plajı
-Altın kum Plajı
-Pırlanta Plajı
-Çatal Azmak Plajı

Çeşme'de gezilecek tarihi yerler

Plajların dışında Çeşme'de tarihi yerleri de ziyaret edebilirsiniz. Gezebileceğiniz tarihi yerler şöyle:

Çeşme Kalesi: 2. Beyazıt tarafından 1508 yılında dikdörtgen biçiminde yaptırılan kale, 6 kulesi ve üç yanındaki hendeklerle muhteşem bir görüntü oluşturur. İlk yapıldığı zamanlarda denize sıfır olarak inşaa edilen kale, zaman içerisinden denizin doldurulmasıyla daha içte kaldı. Tarihi kalede her yıl kutlanan Uluslararası Çeşme Müzik Yarışması ve 2-7 Temmuz tarihleri arasındaki Çeşme Festivali düzenlenmektedir. Kaleyi ziyaret ettiğinizde, kalenin önünde Büyük Türk Komutanı Kaptan-ı Derya Cezayirli Hasan Paşa'nın yanında aslanı bulunan heykeli de görülebilmektedir.

Kervansaray: 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Kervansaray Çeşme'ye ayrı bir özellik katar. Tarih içinde özellikle yabancı tüccarların konaklaması için kullanılan kervansaray günümüzde 45 odalı bir otel olarak hizmet vermektedir. Kervansaray'da ayrıca gece eğlence mekânları ve alış-veriş merkezleri de bulunmaktadır.

Çeşme Müzesi: Çeşme’nin tarihi zenginliklerini en iyi, müzelerdeki tarihi eserlerin çokluğu ve kalitesi gözler önüne sermektedir. Daha çok Erythrai, Çeşme ilçe merkezi Alaçatı ve Kalemburnu yöresinden çıkan eserlerin sergilendiği tarihi Çeşme Kalesinde bulunan Çeşme Arkeoloji Müzesinde 320 adet arkeolojik 126 adet etnografik eser ile 31 adet sikke, toplam olarak 477 adet eser teşhir edilmektedir.

Parga Hamamı: Osmanlı Deniz Kuvvetleri Donanması 1500’lü yıllarda hava şartlarından dolayı Çeşme Körfezi’ne gelerek buraya sığınmıştır. 1528 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından Çeşme Kalesi yanına Kervansaray yaptırılmıştır. Daha sonra askerlerin ve bölge halkının yararlanabilmesi için Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle Pargalı İbrahim Paşa tarafından Tarihi Çeşme Hamamı yapılmıştır.


Alaçatı sokaklarında gezin

Bunların dışında mutlaka uğramanız gereken yerlerden biri de Alaçatı. Alaçatı'nın renkli, çiçekli sokaklarında dolaşıp, tarihi evleri görebilirsiniz. Alaçatı'nın Çeşme'ye uzaklığı ise 3 kilometre.


Sakinlik arayana Ildırı Köyü

Eğer kalabalık değil de sakin bir yerde gezmek istiyorsanız o zaman rotanızı Ildırı Köyü'ne çevirebilirsiniz. Ünlü dizilerin çekildiği köyde tatilin keyfini çıkartabilirsiniz.

Sörf yapmak isteyenlerin tercihi: Alaçatı

Aynı zamanda sörf yapmak isterseniz de tercihiniz Alaçatı olmalı. Alaçatı, Avrupa'nın sörf bölgeleri arasında en ilginç ve çeşitlik sunan bölgesidir. Bozulmamış örtüsü ile sörf merkezi V biçiminde berrak suyu olan bir koydadır. Çeşitli rüzgâr koşulları ve ideal sörf alanı ile Avrupa'daki en önemli sörf merkezlerinden birisidir. Deniz suyunun oldukça sığ olduğu bu bölgede rüzgâr da kuzeyden esmektedir.

Çeşme'de ne yenir?

Çeşme’ye özgü en meşhur tatlardan biri olan Çeşme Kumrusu’nu mutlaka tatmanızı tavsiye ederiz. Sakız Reçeli, Sakızlı Dondurma, Sakızlı Un Kurabiyesi, Sakızlı Muhallebi ve Sakızlı Türk Kahvesi Çeşme’nin vazgeçilmezleri arasında. Özellikle Dalyanköy ve Alaçatı’da balık ve deniz ürünlerini taze taze tüketmenizi öneririz. Kış kavunu diye de bilinen Çeşme Kavunu da mevsiminde tadabileceğiniz lezzetleri arasına.

Kaynak: Haber Merkezi