Kepek, sıklıkla karşılaşılan bir sorundur. Genellikle saçlı deride egzamaların ortaya çıkmasıyla meydana gelen bu problem, doğal yöntemlerle sona erebilir. Kepeğin ortaya çıkmasında çeşitli sebepler söz konusu olabilirken, kepeği yenmek için de çeşitli yöntemler kullanılabilir. Saç derisinin kuruması ve pul pul olmasıyla; ölü saç derisinin saçların arasından gözükmesi, kepek olarak tanımlanabilir. Peki, kepeğe ne iyi gelir? Kepek nasıl geçer?
Kepeğe karşı etkili şampuanlar tercih edin
Kepeğe karşı etkileri olan şampuanlar sıklıkla üretilmektedir. Saç derisini onarmayı amaçlayan bu ürünler; saç derisindeki mantar oluşumunu durdurur ve yağ seviyesini kontrol altında tutar.
Saç derinizi temiz tutun
Saç derinizi düzenli olarak temizlemek, saçı haftada en az 2-3 kez şampuanlayarak yıkamak kepeği azaltacaktır. Ancak saçınızı fazla yıkamaktan da kaçınmalısınız, bu durum ciltte kuruma yapar ve kepeği tetikler.
Stresten Uzaklaşın
Stres, her sorunun altında karşımıza çıktığı gibi, kepek sorununda da karşımıza çıkıyor. Fazla strese maruz kalmak saç derisindeki yağ dengesine zarar verir. Bu, kepek oluşumunu artırır. Stres ayrıca; saç dökülmesi ve saçın erken beyazlamasına neden olur.
Sağlıklı ve dengeli beslenme
Sağlıklı ve dengeli beslenmek cildinizi de güzelleştirir. Saç derisi de bundan faydalanan vücut bölgelerden biridir. Bu nedenle kepeği yenmek, sağlıklı beslenmekten geçer. Kepek oluşumuna karşı etkili besin maddeleri şu şekilde:
-Çinko
-Biotin (B7 Vitamini)
-Selenyum
-C Vitamini
-A Vitamini
-Omega-3 Yağ Asitleri
Kepeğe ne iyi gelir?
Bazıları, doğuştan daha yağlı bir saç derisine sahiptir. Bu deri yapısına sahip kişiler, tüm hijyen kurallarına uysalar da halen kepek problemiyle karşı karşıya geliyor olabilir. Hayat standartlarınızda yaptığınız değişiklikler de kepek sorununuzu çözmediyse, evde kepekle savaşmak için kullanılabilen bazı ürünler mevcuttur. Bu ürünler şöyle sıralanabilir;
Limon Suyu
Antioksidan açısından zengindir, saç derisinin sağlığını desteklemek için kullanılır. Bir ölçek limon suyuna iki ölçek su ekleyerek kullanılır. Kafa derisine masaj yaparak kullanılan limon suyu, oldukça dikkatli kullanılmalıdır. Tahriş edici özelliği de bulunduğu için limon, deride fazla bekletilmemelidir.
Aloe Vera
Cilt sorunlarının hemen hepsinde karşımıza çıkan Aloe Vera, kepek sorununu çözmekte de önemli bir rol oynar. Bitkinin içerisindeki jel, kepek sorununa çok iyi gelmektedir. Saçı yıkamadan yarım saat önce aloe vera jeliyle kafaya masaj yapmak, kepek sorununu yenmek için önemlidir.
Elma sirkesi
Saç derisindeki pH dengesini düzenleyerek yağlı yapıyı dengelemek için kullanılır. Bir su bardağı suya, bir çorba kaşığı elma sirkesi ekleyip; saçınızı durulamadan önce kafa derinize masaj yaparak uygulamalısınız. Bu yöntem, kafa derisindeki mantar yoğunluğunu da azaltır, böylece kepeğin önüne geçer.
Çay ağacı yağı
Antifungal özellikleriyle bilinen çay ağacı yağı, kepeğe neden olan Malassezia Furfur mantarına karşı etkilidir. Şampuanınıza ekleyeceğiniz birkaç damla çay ağacı yağı, kepeği kafanızdan söküp alır.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı da, kepeğe iyi gelen ürünlerden biridir. Nemlendirici özelliğiyle bu yağ; ince bir tabaka halinde kafa derisine uygulandığında, kafa derisini besler ve onarılmasını sağlar. Kafa derisinde 10-15 dakikadan fazla bekletilmemelidir.
Kepekli saç nasıl yıkanır?
Kepeğe sahip olan kimselerin saçını nasıl yıkadığı da kepeği yenmekte büyük rol oynar. Saçları doğru yıkamak için şu adımlar izlenebilir:
-Kepekli saçlar için özel olarak üretilmiş kepek şampuanları tercih edin.
-Saçlarınızı ılık suyla yıkayın.
-Şampuanı yeterince duruladığınızdan emin olun.
-Saç kremi kullanarak kafa derinizi yumuşak tutun.
-Saçlarınızı, kafanızı sık yıkamaktan kaçının, haftada 2-3 kez yıkamak yeterlidir.
-Saçlarınızı yıkamadan önce saç derinizi fırçalayın.
-Şampuanı uygularken sadece saç tellerine değil, saç derinize de odaklanın. Derinizi temiz tutmak için özen gösterin.