Sanatçı Nilüfer, protestolarda tutuklanan gençler için destek mesajı paylaştı. Gençlerin neden protestolara katıldığını, hangi gerekçelerle tutuklandıklarını sorgulayan sanatçı, Saraçhane’ye, geçim sıkıntısı sebebiyle, sesini duyurabilmek için gittiğini de belirtti.
Sanatçı Nilüfer, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’nın gözaltına alınmasıyla başlayan protestolarda gözaltına alınıp tutuklanan gençlerle ilgili sosyal medya hesabından dikkat çeken bir açıklama yaptı.
İBB Ekrem İmamoğlu ve bazı çalışma arkadaşlarının 19 Mart tarihinde gözaltına alınıp daha sonra da tutuklanmasına tepki olarak yapılan protestolar İstanbul’da yaklaşık 800 kişi gözaltına alınmıştı. Bu kişilerden 266’sının hâlen tutuklu olduğu belirtildi.
Resmi Instagram hesabı üzerinden paylaşım yapan Nilüfer, demokrasinin temel unsurlarından birinin ifade özgürlüğü olduğunu vurgulayarak, “Hepimiz bu toprakların birer ferdi, demokrasinin verdiği hakla, özgürce düşüncesini ifade edebilen insanları değil miyiz?” sözleriyle çağrıda bulundu.
Genç bir kızın yaşadıklarını örnek gösterdi
Paylaşımında protestolarda yer aldığı için ev hapsi cezası alan bir genç kızla ilgili izlediği bir haberi aktaran Nilüfer, şu ifadeleri kullandı:
“Geçenlerde bir haber programında, bir genç kızımıza rastladım. Çaresizlik vardı sesinde. Ben özel bir üniversitede tam burslu okuyorum, babam tır şoförü. Ev hapsi verildi bana. Saraçhane’ye, geçim sıkıntısı sebebiyle, sesimi duyurabilmek için gittim. Eğer sınavlarımı kaçırırsam, bursumu da kaybederim. Anasını, babasını düşündü, gözleri doldu, gözlerim doldu.”
“Gençler tutuksuz yargılansın” çağrısı yaptı
Nilüfer, paylaşımında tutuklu gençlerin durumuna da dikkat çekti. Gençlerin neden protestolara katıldığını, hangi gerekçelerle tutuklandıklarını sorgulayan sanatçı, şu soruları yöneltti:
- Şu anda içeride olan diğer çocuklarımızın hikâyeleri nedir acaba?
- Neden gittiler oraya? Düzeni protesto etmek için mi?
- Daha çok özgürlük için mi?
- Geçim sıkıntısı yüzünden mi?
- Kanı kaynayan gencecik çocuklar bunlar… Suçları ne?
- Bir polise mi zarar verdiler, birini darp mı ettiler yoksa vatan malına zarar mı verdiler?
- Nedir suçları ya da var mı suçları?
Ailelerin acısının sona ermesini istedi
Nilüfer, hukuk ilkeleri doğrultusunda suçları kanıtlanana kadar gençlerin tutuksuz yargılanması gerektiğini belirterek, “Bizim ülkemizdeki adalet sistemi, kanunlarımız, temel hukuk ilkelerine göre, suçluluğu ispatlanana kadar herkesi masum görmez mi?” ifadelerini kullandı.
Nilüfer, açıklamasını “Lütfen ama lütfen bir çare, bir çözüm bulunsun. Ailelerin acısı bitsin, bağırlarına bassınlar evlatlarını” sözleriyle tamamladı.