Uzmanlar, soğuk kış aylarında sıcak su torbası kullanımına bağlı yanık vakalarının arttığına dikkat çekmekte. Özellikle son kullanma tarihi geçmiş sıcak su torbalarının, ciltte ciddi yanıklara neden olabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, ürünlerin kullanım ömrüne dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamakta.

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’de regl ağrılarını hafifletmek için sıcak su torbası kullanan bir kadının torbası kucağında patlamıştı. Kadın bacaklarında, karnında ve ellerinde yanıklarla hastaneye başvurmak zorunda kaldı. Yapılan incelemede, kullanılan sıcak su torbasının son kullanma tarihinin 2022 yılında sona erdiği tespit edildi. Bu olay, sıcak su torbalarının güvenli kullanımı konusundaki uyarıları bir kez daha gündeme getirdi. 

Sıcak su torbası son kullanma tarihi var mı?

Soğuk günlerde ısınma ve ağrı hafifletme amacıyla kullanılan sıcak su torbalarının, dikkat edilmesi gereken bir son kullanma tarihi bulunuyor. Bu tarih, torbanın güvenli kullanım süresini belirlemekte ve kullanımda yaşanabilecek olası risklerin önüne geçilmesine yardımcı olmaktadır.

Uzmanlar, sıcak su torbalarının doğrudan cilt ile temas ettirilmemesi gerektiğini vurguluyor. Koruyucu bir kılıfla kullanılması önerilen bu ürün, doğru önlemler alınmadığı takdirde ciltte tahriş ve yanık riskini artırabiliyor. Sıcak su torbalarını vücuda yaklaştırmadan önce mutlaka sızıntı yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Özellikle son kullanma tarihi geçmiş olan torbalarda sızdırma ihtimali daha yüksek olduğu için yanık riski taşımaktadır.

Sıcak su torbalarının üzerine işlenen bir sembol, kullanıcıların ürünün üretim tarihini ve dayanıklılığını anlamasına olanak tanır. “Papatya çarkı” adı verilen bu sembolde, üretim yılı bir daire içerisinde belirtilir; örneğin, “22” yazılıysa bu ürünün 2022 yılında üretildiği anlamına gelir. Bu daireyi çevreleyen 12 segment ise yılın 12 ayını temsil eder ve belirli nokta işaretleri aracılığıyla üretim ayı ve haftası hakkında bilgi verir. Sekiz bölümde nokta bulunuyorsa, bu torbanın ağustos ayında üretildiğini gösterir, üç nokta ise üretim haftasının üçüncü hafta olduğunu ifade eder.

Sıcak su torbası nasıl kullanılır?

Sıcak su torbası, iki farklı modelde üretilmektedir: klasik ve elektrikli modeller. Kullanıcılar bu ürünlerin her birinde farklı bir yöntem izlemelidir. Elektrikli sıcak su torbaları, iki parçadan oluşur. Isınma işlemi, elektrik bağlantısı olan kısım sayesinde gerçekleşir. Sıcak su torbasını kullanmadan önce, sıcaklık sağlanacak olan torba kısmını elektrikle çalışan üniteye takmak gerekir. Cihazın içindeki su ısındıktan sonra bağlantıyı kesip sıcak su torbasını kullanmak mümkündür. Bu şekilde kullanım, hem güvenli hem de verimli bir ısınma sağlar.

Klasik sıcak su torbaları ise daha basit bir kullanıma sahiptir. Kullanıcılar, kaynar suyu torbanın içine dikkatlice doldurmalı ve kapağını sıkıca kapatmalıdır. Su sızdırmadığından emin olduktan sonra sıcak su torbası güvenle kullanılabilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ